China Eastern получи първия редовен Comac C919

148 прочитания

Първият сериен С919 беше доставен на стартовия клиент в Китай, за да започне полети по редовни линии в началото на следващата година.

Китайската авиокомпания China Eastern получи първият си пътнически самолет от местния производител Comac, който трябва да конкурира местното производство на Боинг и Еърбъс и най-популярните им самолети за късни и средни разстояния.

В предната част на фюзелажа на машината е залепен надпис на китайски, който гласи „Първият в света С919“.

Този самолет е конфигуриран за 164 пътника в две класи, включително 8 седалки в бизнес класа и 156 в икономична. Таванът на пътническата кабина е 2.25м висок, като тя е оборудвана с високоефективна въздушна филтрационна и климатична система, фокусирано върху пътническия комфорт осветление и много ниско ниво на шум. В кабината има и общо 12 спускаеми 12-инчови екрана, които могат да възпроизвеждат видео във висока резолюция.

COMAC C919 e вторият пътнически реактивен самолет, който китайската самолетостроителна индустрия ще се опита да произвежда серийно, след ARJ-21

Първият самолет от семейството беше посрещнат с воден салют на международното летище в Шанхай. Първият полет с пътници се очаква до края на февруари 2023-а.

Към момента China Eastern разполага с почти 800 самолета от различни модели на Еърбъс и Боинг, като очаква поръчаните общо 20 местни самолета С919.

Самолетът получи типовия си сертификат от китайското управление за гражданска авиация на 29 септември 2022-а – пет години след първия полет на самолета. В момента тече процедура по сертифицирането му и от европейската ЕАСА, но типов сертификат от американската FAA не се планира.

Свързани теми

Предишна публикация
United финализира нова поръчка за поне 200 Боинга
Следваща публикация
Първи МС-21 в цветовете на Россия Еърлайнс
148 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Alaska поръча още 23 B737 MAX

Американската Alaska Airlines и Boeing подписаха нов договор за доставката на допълнителни 23 броя Боинг…
Меню