Китай сертифицира C919

286 прочитания

Китайският авиационен регулатор е издал типов сертификат на тяснофюзелажния лайнер Comac C919. Това отваря пътя на самолета към влизане в редовна експлоатация. За това пише Flightglobal.

Новината се появи в китайската социална мрежа Weibo. Снимки публикувани там показват церемония по издаване на типов сертификат, която се е състояла на 29 септември 2022 г. в Пекин. Сертификатът е издаден от Гражданската авиационна администрация на Китай.

Паралелно с това, два от прототипите на C919 са прелетели от Шанхай, където е изпитателният център на Comac до Пекин. На 30 септември двете машини са се пробрали обратно.

Въпреки всички индикации, че типовият сертификат е бил издаден, първоначално нямаше официално съобщение, нито от Comac, нито от Гражданската авиационна администрация на страната. Едва на следващият ден, когато китайския лидер Си Дзинпин поздрави Comac за успеха, новината бе тиражирана в Китай.

C919 изпълни първия си полет през май 2017 г. В края на този януари, официални лица от Comac обявиха, че първият сериен C919 ще бъде предаден на своя оператор в рамките на тази година. Първият сериен самолет бе облетян през този май, а в края на юли Comac обяви, че изпитателната програма е приключила.

Стартовият клиент на типа е китайската авиокомпания China Eastern Airlines. Comac има 169 твърди поръчки и около 300 опции за C919.

В настоящият си вид C919 е еквивалент на A320. Самолетът се задвижва от два CFM International LEAP-1C и може да превозва 190 пасажери в една класа при максимална гъстота на седалките.

Свързани теми

Предишна публикация
ITA Airways вече лети от Рим до София
Следваща публикация
Airbus достави 500-ят А350
286 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus залага на Китай за R&D

Airbus избра южния китайски град Шънджън, провинция Гуандонг за своя център за иновации в Китай.…

Първи 737 MAX за Air China

Air China посрещна първия си Boeing 737-8 MAX 8. Китайският национален превозвач е първи в…

Delta поръча още 30 A321neo

Американският превозвач Delta Air Lines поръча още 30 броя Airbus A321neo, като с това общо…
Меню