Ryanair получи първият си 737 MAX

195 прочитания

Самолетът е с официална моделна дезигнация Boeing 737 MAX 8-200 и е специално разработена версия за европейския нискоразходен гигант

Първият Боинг 737 МАХ за най-големия европейски нискоразходен превозвач беше предаден на официална церемония в Сиатъл на 16 юни, и още същия ден прелетя разстоянието до летище Дъблин в Ирландия. Това е и първият от поръчаните 210 броя нови машини от Боинг за ирландската авиокомпания.

Този модел от сериите 737 е първата специална разработка на американския производител за отделен превозвач. Той носи официално моделно наименование 737 MAX 8-200 и разполага с допълнителни 9 седалки в пътническата кабина и умалени по размер тоалетни, за да се постигне по-голям капацитет.

„Развълнувани сме да получим този нов самолет, който ще промени правилата на играта. Новите 737 ще помогнат на Райънеър да намали още разходите, използваното гориво, шума и въглеродните емисии, докато продължаваме да инвестираме сериозно в нови технологии и да изпълняваме ангажимента си, като една от най-зелените и чисти авиокомпании в Европа. Всеки самолет е оборудван със 197 седалки /за разлика от стандартните за модела 188 бел.ред./. Въпреки това клиентите ни ще имат повече място за краката, ще се наслаждават на новия Sky Interior на Боинг и ще плащат по-малко,“ каза босът на Райънеър Майкъл О’Лиъри по време на церемонията.

След призива на някои влиятелни имена в индустрията, а и на президента Тръмп, Боинг наистина реши да промени името на модела – засега само при самолетите на Ryanair

Заради проблемите с модела и забавянето на доставките, за които сме писали многократно тук, тук, тук и т.н., групата на Райънеър ще получи само 12 нови самолета през летния сезон 2021, като 6 от тях ще са в цветовете на основната компания и 6 в тези на Malta Air, също част от групата.

До лятото на 2022 групата очаква доставката на най-малко 50 от новите самолети, което ще й позволи да добави десетки нови дестинации към мрежата.

Свързани теми

Предишна публикация
Ирландската Stobart Air прекрати работа
Следваща публикация
Успешен първи полет за Boeing 737 MAX 10
195 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Qatar ще лети до София с Боинг 787

За период от няколко седмици Qatar Airways ще изпълнява полетите по линията Доха-София-Букурещ със самолети…

Wizz Air остава №1 в Румъния

Авиационният пазар в Румъния е един от най-динамичните и бързо развиващи се в Европа. Бързият…

Alaska поръча още 23 B737 MAX

Американската Alaska Airlines и Boeing подписаха нов договор за доставката на допълнителни 23 броя Боинг…
Меню