A320 се удари в автомобил на пожарната при излитане в Перу

1K прочитания

Самолетът е на LATAM Airlines Peru, а при инцидента са загинали двама души

Пътнически самолет на перуанското подразделение на южноамериканската авиокомпания LATAM катастрофира при излитане от летище Хорхе Чавес в перуанската столица Лима, след като се удари в неправилно навлязъл в активната писта за излитане и кацане автомобил на летищната пожарна служба.

На множеството видеоклипове, които бяха публикувани минути след инцидента се вижда как машината се врязва с дясното полукрило в пожарната кола, като в резултат на това се откъсва десния двигател, пропада дясната основна стойка на колесника и самолетът се възпламенява.

 

Самолетът е Еърбъс А320neo регистриран като CC-BHB преди по-малко от година. На видематериалите се вижда как няколко автомобила на летищната противопожарна служба навлизат на писта 16 на летището непосредствено преди инцидента.

Самолетът изпълнявал вътрешен полет #LA2213 от Лима за Хулиакан. Според първоначалната информация от летището екипажът е получил разрешение за излитане от писта 16, като при скорост от около 125 възела /около 235 км/ч/ предприема прекратяване на излитането, заради навлизане на превозно средство на пистата, но не успява да спре навреме.

Всички 121 пътници и 6 души екипаж са евакуирани от самолета в рамките на задължителните 90 секунди, а пожарът е потушен бързо. Загинали са двама души в ударената пожарна кола.

Инцидентът ще се разследва от перуанските власти, както и от представители на Чили, където е централата на авиокомпанията и на Еърбъс, като производител на машината.

Селфи на годината

Междувременно семейство качи в Туитър „селфито на годината“, като се снима след евакуацията им от горящия самолет, облян в противопожарна пяна.

Селфито на хората, които пишат, че „живеят втори живот“ след инцидента на Хорхе Чавес

Свързани теми

Предишна публикация
Боинг прогнозира двоен ръст на въздушното карго през следващите 20 години
Следваща публикация
София – Осло от лятото на 2023
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню