Боинг прогнозира двоен ръст на въздушното карго през следващите 20 години

78 прочитания

Американския производител очаква силен растеж на карго услугите до 2041-а, с двойно увеличение на трафика и 60% на флота

В края на ноември Боинг представи детайли от своята Световна Прогноза за Въздушното Карго 2022 (WACF) – специален двугодишен анализ на текущите тенденции на определени авиационни пазари.

В доклада, цитиран от Aviation Week, производителят прогнозира, че в периода до 2041 година световния флот от товарни самолети ще се нуждае от около 2800 нови или конвертирани въздухоплавателни средства, които да заменят или допълнят летящите в момента. Очаква се е удвояване на карго-трафика за посочения период, поради което операторите ще се нуждаят от по-способни, икономични и устойчиви самолети, като новоразработения Боинг 777-8F, с които да посрещнат засиленото търсене. Според Боинг, една-трета от тези нови доставки ще е от новопроизведени самолети, докато останалите две-трети ще са от конвертирани пътнически самолети, като най-популярния в момента Боинг 737-800BCF.

Boeing 737-800BCF

„Докато пазарът на въздушно карго се завръща към по-нормален темп на растеж и развитие след исторически високите нива на търсенето през последните 2 години, структурни фактори, като развитието на мрежата за експресни доставки, еволюиращите стратегии на веригите за доставки и новите играчи на карго пазара ще са основен двигател на устойчивото търсене на товарни самолети,“ казва Дарън Хълст, Вицепрезидент по търговския маркетинг на Боинг.

В световната търговска мрежа товарните самолети стават все по-критично звено, осигурявайки бързина, точност и надеждност на доставките, се казва още в доклада.

Сред ключовите заключения в тазгодишния WACF са:

  • Азиатско-тихоноокеанския регион ще поеме над 40% от всички доставки на товарни самолети – нови и конвертирани.
  • Докато делът на новопроизведените и конвертирани товарни самолети към момента е 8% от флота, те ще продължават да превозват близо половината от всичкото въздушно карго, като останалата част ще се извозва от пътническия флот.
  • Глобалния товарен флот ще нарасне с над 1300 самолета до 3600 машини през следващите 20 години.

Свързани теми

Предишна публикация
АВИОКАСТ: Необходимо ли е преразглеждане на концесията на летище София?
Следваща публикация
Авиокомпаниите все пак искат еднопилотни операции, въпреки опасенията за сигурността
78 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи Dreamliner за El Al

Израелският национален превозвач El Al показа първият си Boeing 787 Dreamliner, който вече носи традиционните…
Меню