Товарен B747 удари три двигателя при кацане в Шанхай

129 прочитания
Товарен Боинг 747-400F на американската авиокомпания Atlas Air претърпя инцидент с удар на три от четирите двигателя в пистата по време на кацане на летището в Шанхай.

Според предварителния преглед на инцидента от американската Федерална авиационна администрация /FAA/ самолетът с регистрация N408MC e опрял земята с двата си леви двигателя, както и външния десен двигател. 22-годишния самолет е оборудван с четири мотора General Electric CF6, по данни на Cirium. Инцидентът е станал рано сутринта на 6 август по време на захода след полет от Сеул за писта 17R в Шанхай.

Според метео-данните по време на инцидента в района е имало силни валежи и пориви на вятъра до 39 възела.

FAA не дава повече подробности за състоянието на самолета, освен че трите гондоли са пострадали при удара в земята, но екипажът е невредим.

Според разследвания на предишни инциденти с удари на двигателите в пистата, при характерен за кацане ъгъл на наклон на 747-400 има риск от опиране на двигателите в земята при крен от около 6-7 градуса. С намаляване ъгъла на наклона се увеличава рисковия ъгъл на крена.

Също според заключенията, самолетите от този тип оборудвани с двигатели Pratt & Whitney и GE имат по-малък риск от опиране на двигателите и съответно по-голям марж в ъгъла на наклона, отколкото тези оборудвани с двигатели Rolls Royce.

Самолетът ще остане на земята за ремонт, а разследването на причините за инцидента е в ход с участието на китайските и американските авиационни власти.

Свързани теми

Предишна публикация
S7 поръча първите си товарни самолети
Следваща публикация
Самолет на Air India Express катастрофира при кацане
129 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Котка в кокпита

Скъпоструващо закъснение на пакистанския национален превозвач беше предизвикано от котка на борда. Самолетът не успял…

DHL поръча 14 товарни 777

Още в първия ден на авиосалона във Фарнбъро авиокомпанията DHL Express, част от консорциума DHL…
Меню