Товарен B747 удари три двигателя при кацане в Шанхай

118 прочитания
Товарен Боинг 747-400F на американската авиокомпания Atlas Air претърпя инцидент с удар на три от четирите двигателя в пистата по време на кацане на летището в Шанхай.

Според предварителния преглед на инцидента от американската Федерална авиационна администрация /FAA/ самолетът с регистрация N408MC e опрял земята с двата си леви двигателя, както и външния десен двигател. 22-годишния самолет е оборудван с четири мотора General Electric CF6, по данни на Cirium. Инцидентът е станал рано сутринта на 6 август по време на захода след полет от Сеул за писта 17R в Шанхай.

Според метео-данните по време на инцидента в района е имало силни валежи и пориви на вятъра до 39 възела.

FAA не дава повече подробности за състоянието на самолета, освен че трите гондоли са пострадали при удара в земята, но екипажът е невредим.

Според разследвания на предишни инциденти с удари на двигателите в пистата, при характерен за кацане ъгъл на наклон на 747-400 има риск от опиране на двигателите в земята при крен от около 6-7 градуса. С намаляване ъгъла на наклона се увеличава рисковия ъгъл на крена.

Също според заключенията, самолетите от този тип оборудвани с двигатели Pratt & Whitney и GE имат по-малък риск от опиране на двигателите и съответно по-голям марж в ъгъла на наклона, отколкото тези оборудвани с двигатели Rolls Royce.

Самолетът ще остане на земята за ремонт, а разследването на причините за инцидента е в ход с участието на китайските и американските авиационни власти.

Свързани теми

Предишна публикация
S7 поръча първите си товарни самолети
Следваща публикация
Самолет на Air India Express катастрофира при кацане
118 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair си оставя вратичка за Airbus

Седмиците след Великденската ваканция ще са решаващи за летния график според Райънер. Лоукост авиокомпанията има…

LOT ще лети до Маями от 2019

Полската национална авиокомпания LOT обяви, че открива резервациите за новите си полети до Маями, които…
Меню