China Southern напуска SkyTeam

41 прочитания

Най-голямата авиокомпания в Азия China Southern иска да излезе от SkyTeam, алиансът, основан от Air France и Delta, обявиха двете авиокомпании на 15 ноември.

Базираният в Гуанджоу превозвач напуска на 1 януари и „ще проучва възможностите за установяване на нови партньорства с водещи авиокомпании в света“, обяви China Southern.

Анализатори отбелязват, че American Airlines, който е в конкурентния алианс, Oneworld, е станал по-тясно свързан с China Southern, след като взе 2,68% дял в него през 2017 за 200 милиона щатски долара.

Обвързването ще позволи на American да излезе на пазара в Китай и ще подкрепи амбициите на China Southern да засили глобалния си отпечатък.

Китай е втория по големина авиационен пазар в момента и растящото търсене на пътувания със самолет сред бурно развиващата се средна класа се очаква да го изведе до първото място, изпреварвайки САЩ.

„Решението на China Southern отразява стратегическото й развитие, промяната в трендовете на глобалната авиоиндустрия и развитието на обединенията“, съобщи SkyTeam.

China Southern подписа кодшер договор с British Airwais от Oneworld и е в кодшер отношения с австралийската Qantas.

Според източници на FlightGlobal е имало предположения, че се е оказал изолиран, след като Delta инвестира 450 милиона щатски долара в China Eastern Airlines, също от SkyTeam през септември 2015.

Дори и със загубата на тази авиокомпания, SkyTeam остава с още 2 в континентален Китай – China Eastern и Xiamen Airlines Co. Базираната в Пекин Air China Ltd. е в Star Alliance и има дял в Cathay Pacific Airways от Хонконг, член на Oneworld. Глобалните авикомпании са разделени главно в три основни алианса – Star, Oneworld и SkyTeam.

Снимка: China Southern.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Jeju Air си поръча 40 737 MAX
Следваща публикация
Icelandair изкупува лоукоста WOW Air
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

EASA сертифицира товарния ATR-72-600

Френско-италианският консорциум ATR получи одобрението на Европейската агенция за авиационна безопасност за товарната версия на…
Меню