Двама заспали пилоти в Airbus A330

442 прочитания

Историята е с екипаж на новият италиански национален превозвач ITA Airways

И двамата пилоти на борда на самолет на ITA Airways, изпълняващ полет от Ню Йорк за Рим, са спали по едно и също време и не са отговаряли на повиквания от наземните ръководители на полети в продължение на повече от 10 минути. Инцидентът се случва в началото на май 2022-а с полет AZ609 на борда на самолет Еърбъс А330-200 с над 200 души на борда.

Информацията се появи първо в италианския вестник Кориере делла Сера и бе потвърдена от местната агенция за гражданска авиация. В началото на полета ситуацията е била нормална, но към края над континентална Европа, екипажът не отговарял на повикванията от земята в продължение на прекалено много време.

Стандартните правила при комуникацията изискват отговор в рамките на не повече от 20 секунди. В случая липсата на комуникация продължила повече от 10 минути. Самолетът вече прелитал френското въздушно пространство в контролния район на Марсилия, който е особено натоварен през летните месеци. Разбира се, през цялото време на круизния полет самолетът се управлява от автопилота, но единия пилот по всяко време трябва да наблюдава работата на бордните системи и да води комуникацията със земята.

В този случай втория пилот на самолета е имал разрешение за т.нар. „контролирана почивка“ – кратък период, в който единия от пилотите може да дремне за ограничено време, особено по време на дълги презокеански полети. Но при това положение другия член на екипажа поема задълженията и на двамата пилоти.

След разследването на инцидента командирът на полета е бил освободен от длъжност, но обжалва решението на авиокомпанията, като твърди, че липсата на комуникация се е дължала на проблем с комуникационното оборудване на борда.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартират сезонните полети София – Бургас на „България еър”
Следваща публикация
Twin Otter катастрофира в Непал
442 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню