Twin Otter катастрофира в Непал

160 прочитания

Турбовитлов пътнически самолет DHC-6-300 Twin Otter катастрофира в Непал. При инцидента са загинали всички 22-ма намиращи се на борда му. Останките от машината бяха открити днес, 30 май 2022 г.

Самолетът с регистрация 9N-AET е изпълнявал полет между градовете Джомсом и Покхара. На борда на машината са се намирали 19 пасажери и тричленен екипаж. Последният контакт със самолета е установен в 10,07 часа местно време на 29 май. Това е било само 12 минути след излитането от Джомсом. По данни на Flightradar24 действителният час на излитане е 10,10 местно време, а изчезването е станало в 10,22 часа.

Веднага е стартирана операция по търсене и спасяване, но лошото време е попречило на излетелите вертолети да открият самолета. На следващата сутрин останките на катастрофиралия Twin Otter са открити на около 25 km от летището на Джомсом. Не е имало оцелели сред пътниците и екипажа.

Катастрофиралият самолет е бил опериран от местната авиокомпания  Tara Air и е бил произведен през 1979 г.

От 2008 г. насам това е 13-тата катастрофа с цивилни самолети в Непал, като общо загиналите са 228 души. Три от тези тежки инциденти са със самолети на Tara Air.

За малките си размери, Непал става честа сцена на тежки авиационни инциденти, поради сложните си планински летища и проблемите в регулацията на авиационния бранш. Поради проблеми с авиационната безопасност в страната Европейският съюз е забранил достъп до територията си на всички непалски авиопревозвачи.

Свързани теми

Предишна публикация
Двама заспали пилоти в Airbus A330
Следваща публикация
Wizz Air прави нова компания в Малта
160 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню