Qatar купи 49% от Meridiana

67 прочитания

Qatar Airways вече неприкрито се подиграва с конкурента си Etihad и контролираната от него Alitalia. Авиокомпанията обяви, че придобива 49% от компанията AQA Holding, която притежава и управлява Meridiana. Ето така надеждите на Италия все пак някой ден да има здрав и потенциално печеливш национален превозвач остават живи.

Акбар ал Бакер на авиошоуто в Берлин 2016, когато обяви намеренията си за Meridiana

Акбар ал Бакер на авиошоуто в Берлин 2016, когато обяви намеренията си за Meridiana

Обявяването на сделката се случва само няколко дни, след като Ryanair оттегли предложението си за изкупуване на дяловете на Alitalia, с което остави огромна въпросителна върху съдбата на злощастния национален превозвач. В момента Meridiana (IG) е сравнително малък регионален превозвач, базиран в Олбия, на остров Сардиния. Компанията е в несигурно положение с неясен бизнес план и основни операции в държава, която през последните няколко десетилетия не успява да произведе дългосрочно печеливша авиокомпания.

Boeing 767 на Meridiana

Boeing 767 на Meridiana

Според сделката, останалите 51% от компанията остават в другия основен акционер, фондът Alisarda, както повеляват европейските регулации. И двете страни по сделката отказаха да коментират нейното финансово изражение. В заключение трябва да отбележим, че действията на Qatar Airways не са изненада, тъй като още миналата година шефът на компанията Акбар ал-Бакер обяви, че се обсъжда инвестиция във втората по големина италианска авиокомпания. Ето, че той отново спази обещанието си.

снимки: Meridiana | Qatar

Свързани теми

Предишна публикация
И Monarch Airlines е пред банкрут
Следваща публикация
Най-голямото призрачно летище в света
67 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

easyJet стъпи на Тегел

easyJet отпразнува първия си полет от базата си на летище Тегел на 5 януари 2018…
Меню