Успешен старт на Starliner без екипаж

52 прочитания

Boeing иска да направи и полет с екипаж на борда до края на годината

Boeing и NASA осъществиха на 19 май 2022 отдавна отлагания старт на космическата капсула Starliner без екипаж до Международната космическа станция.

Ще бъдат тествани разнообразни процедури за скачване, които Boeing не успя да изпълни през декември 2019-а. Starliner се надява да стане най-после втория превозвач на астронавтите на NASA след SpaceX.

Starliner. Снимка: Boeing

След два неуспешни опита и забавяне от няколко години, капсулата на Boeing бе изведена в орбита от ракетата Atlas V на United Launch Alliance, за да се скачи със станцията 24ч по-късно.

Полетът без екипаж трябва да потвърди безопасността на полетите с астронавти на борда след като през 2019г първият тест се провали и капсулата трябваше да се върне на Земята без да направи скачване. Причина за неуспеха да стигне желаната орбита бе часовникът. NASA откри и други проблеми със софтуера, довели до сериозни аномалии на полета и издаде препоръки към Boeing.

През август 2021г новия тест бе анулиран в последния момент. Тогава ракетата бе вече на стартовата позиция, когато изстрелването бе анулирано заради влажност, предизвикана от химическа реакция, която блокира отварянето на някои клапи на капсулата. Капсулата бе върната в завода за проверка, продължила 10 месеца. Проблемът бе решен с херметична изолация на новите клапи, обясни Марк Напи от Boeing.

През това време SpaceX успя да си направи тестовете и започна за транспортира астронавти до станцията. Вече 18 астронавти и четирима туристи бяха откарани в орбита с Dragon, капсулата на Мъск.

NASA обаче иска да диверсифицира възможностите си, за да не се окаже никога повече без американски транспорт, както стана след спирането на совалките през 2011г.

Преди SpaceX да полети NASA трябваше да плаща за места на борда на руските ракети Союз.

Договорите с Boeing и SpaceX са с твърда цена за превоз.

Манекенът Роузи на борда на Starliner, изстрелян на 19 май 2022 от Кейп Канаверал, Флорида. Снимка: NASA

В четвъртък от Кейп Канаверал на борда на CST-100 Starliner излетя манекенът Роузи, оборудван с 15 сензора, които ще събират информация за движенията на апарата. Starliner носи и 230 кг товар за станцията в орбита на 400 км височина над Земята.

Астронавтите на станцията ще наблюдават довечера към 23ч по Гринуич приближаването на капсулата, която ще се стабилизира на 250 метра, преди да започне деликатната маневра за скачване. Starliner трябва да остане на станцията 5 дни, преди да се прибере на Земята, в пустинята в Ню Мексико и базата Уайт Сендс.

Starliner. Графика: Boeing

Boeing залага много на тази мисия.

Американската компания разчита да успее да изпрати човек до станцията с тази капсула до края на годината. Мисията ще покаже, че проектът е нужен на NASA.

Графикът на втория за годината тест ще зависи обаче от резултатите тази седмица.

Starliner. Снимка: Boeing

Crew Space Transportation (CST)-100 Starliner на Boeing е съвместна разработка с програмата за граждански полети на NASA. Може да превозва до 7 души или хора и товари на ниска околоземна орбита. За NASA ще транспортира до четирима астронавти и научно оборудване с критично кратко време за доставка. Няма заварки по корпуса и може да се използва до 10 пъти за срок от 6 месеца. На борда има интернет и таблети за екипажа. Може да се приземява на суша и на вода с парашути и въздушни възглавници.

Графика: Boeing

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air прави нова компания в Малта
Следваща публикация
Американски авиокомпании минаха на автобуси по някои линии, заради липса на пилоти
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню