Wizz Air прави нова компания в Малта

210 прочитания

По примера на Райънеър и унгарския нискоразходен превозвач ще регистрира авиокомпания в Малта

Унгарската Wizz Air обяви, че възнамерява да създаде нова авиокомпания в Малта. Плановете на Уиз се основават на документа „Споразумение за преразпределяне на отговорността“, подписан на 17 май 2022 между Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) и Дирекцията за гражданско въздухоплаване на Малта (CAD). Превозвачът планира да подаде заявление за издаване на свидетелство за авиационен оператор (AOC) от EASA и оперативен лиценз (OL) за своето малтийско дъщерно дружество.

При потвърждение на свидетелството за авиационен оператор и на оперативния лиценз, Wizz Air Malta може да започне операции още през октомври 2022-а със самолети, регистрирани в малтийския регистър.

Разбира се, решението има чисто икономически измерения, които се основават на по-изгодните данъчни и регулаторни условия, предоставяни от авиационните власти в Малта.

Основният конкурент на Уиз, Райънеър, отдавна оперира под малтийски флаг, чрез дъщерното си дружество Malta Air, което разполага само със самолети Боинг 737-8-200 MAX

Във връзка с решението на Уиз, ето какво казва капитан Чарлз Пейс, генерален директор на дирекция за гражданско въздухоплаване в Малта:

„Чест е за нас, че Wizz Air избира Малта за едно от основните си места за бизнес. Екипните усилия и подходът на Дирекцията за гражданско въздухоплаване на Малта за пореден път се доказаха като печеливша формула. Бих искал да използвам тази възможност, за да благодаря на главния изпълнителен директор и управителния съвет на Wizz Air за доверието и с нетърпение очаквам да работя с EASA и Wizz Air за издаването на свидетелство за авиационен оператор и оперативен лиценз.“

Свързани теми

Предишна публикация
Twin Otter катастрофира в Непал
Следваща публикация
Успешен старт на Starliner без екипаж
210 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню