Иран призна, че свалил погрешка В737

8 прочитания

Правителството в Техеран призна за неволна грешка на ПВО, която свали украинския пътнически самолет на 8 януари 2020г. и уби 176 души на борда. Иран се извини, обеща военен съд за виновните и ще публикува доклада от разследването. Украйна поиска компенсации за катастрофата.

Признанието бе направено само 3 дни след като самолетът Boeing 737-800 NG aircraft (UR-PSR) падна след излитане от Техеран за Киев на полет PS752. Иран обясни, че ракетата, която го свалила била изстреляна от войници, изнервени от възможността за американски военен удар след балистичния обстрел на бази на САЩ в Ирак.

Според експерти Иран вероятно е използвал руска ракета Тор М1 земя-въздух.

Иран обещава да направи „значителни реформи в оперативните процедури, за да станат невъзможни подобни човешки грешки”.

Според разследването, проведено от Иран самолетът на UIA заприличал на военна цел, след като доближил до военна база на Революционната гвардия.

3-годишният Boeing 737-800 внезапно спря да излъчва данни за местоположението си и падна около 2 минути след излитане от летището в Техеран.

Иран ще изпрати във Франция черните кутии, които откри, защото няма технология, с която да ги декодира, съобщи държавната агенция ИРНА. Преди  това страната отказваше да съдейства на Boeing или да прати кутиите в САЩ.

Признанието на Иран бе направено след неколкодневно отричане на вина за инцидента, който обяви за резултат от запалване на двигател. Едва вчера външният министър Зариф обвини западните правителства във водене на „психологическа война” заради катастрофата. В нея загинаха граждани на Украйна, Канада, Иран и др. страни.

Допълнена на 14 януари 2020: Не една, а две ракети, изстреляни от Иран в интервал от 30 секунди са поразили пътническия самолет, твърди NYT на базата на аматьорско видео.

Свързани теми

Предишна публикация
Beluga XL влезе в експлоатация
Следваща публикация
10М пътници за LOT и нов полет до Вашингтон
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

175 нови 737-MAX за FlyDubai

Boeing и flyDubai сключиха най-голямата сделка за самолети за средни разстояния в историята на близкоизточната…

Wizz Air направи лоукост в Абу Даби

Най-голямата нискоразходна авиокомпания в Източна Европа, Уизер основа лоукост превозвач в Абу Даби. Това е…
Меню