Airbus избра Fortescue за водородното гориво

28 прочитания

 

Fortescue Future Industries, подразделение на австралийската Fortescue Metals Group бе избрана на разработи водородното гориво за бъдещите зелени самолети на европейския авиопроизводител, съобщи FFI на 8 март 2022г.

Двете компании подписаха в Тулуза Меморандум за разбирателство за осигуряване на гориво за самолети на водород до 2035г.

Производителят на желязна руда Fortescue се присъединява към усилията за декарбонизация на авиацията с производство на зелен водород от 100% ток от ВЕИ.

Австралийците ще изчислят разходите по проекта и ще осигурят технологиите и инфраструктурата за доставка на зеления водород до определени летища. Airbus ще предостави спецификации на енергийното потребление на самолетите, сценарии за водородното търсене в авиацията и ще проучи регулаторната рамка.

 

Airbus оцени водорода като технология с висок потенциал. Поради спецификата на това гориво, авиопроизводителят ще промени визията на трите модела самолети, които разработва, за да могат танковете им да го вместят.

Трите модела, основани на концепцията ZEROe на Airbus са хибридни: турбореактивен за около 200 пътници, по-малък турбовитлов за около 100 пътници с течен водород и третия, със странен силует и V-образно крило BWB. Амбициозният проект бе представен през септември 2020г.

В края на февруари Airbus подписа със CFM International, 50/50 съвместно дружество на GE и Safran Aircraft Engines за разработка на водородна демонстрационна програма.

Тя предвижда около средата на десетилетието тестове, включително в полет, на двигател на водород на базата на оборудване на А380 с горивни танкове, които ще се произведат в заводите на Airbus в Тулуза и Хамбург. Самия двигател ще бъде произведен в САЩ.

Airbus чертае пътя на декарбонизацията на авиоиндустрията.

В усилията си да намери най-доброто решение бързо, компанията разработва и малък самолет на батерии, който се очаква да направи тестов полет през лятото на тази година.

Демонстраторът EcoPulse миналата седмица успешно бе тестван в аеродинамичния тунел на Airbus във Фултън, Великобритания. Двигателят е разработка на Daher, Safran и Airbus.

Целта на теста бе да се оценят характеристиките на лопатките на DUC Helices и охладителната система на електродвигателя на Safran.

Снимки: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
EASA спря летателната годност на Сухой Суперджет и още руски самолети
Следваща публикация
Нови удари за глобалната авиоиндустрия от войната в Украйна
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus замразява А320neo-plus?

Airbus се отказва да развива А320neo-plus и A321neo-plus, включващи по-дълги и модернизирани модели. Изненадващотото решение…

Emirates пенсионира първи два А380

Emirates Airlines пенсионира първите си два суперджъмбо А380-800. Двата самолета ще бъдат складирани на летище…
Меню