Украйна ще създава нов национален авиопревозвач

188 прочитания

Новата авиокомпания ще лети само със самолети от Еърбъс

Украинското правителство и Еърбъс подписаха меморандум за разбирателство за потенциалната поръчка на 6 самолета от семейството Airbus A220, 12 от семейството А320 и 4 от големите семейства А330 или А350. Сделката е част от обявеното междувременно намерение от президента Володимир Зеленски да бъде създадена нова национална авиокомпания, която ще се казва Ukraine National Airlines.

Украинският президент Володимир Зеленски по време на обявяването на новата инициатива, включваща създаването на нов официален авиопревозвач

Новият превозвач трябва да започне да лети до края на 2022-а, като основната му цел е да се намали зависимостта от най-голямата авиокомпания в страната, частната Ukraine International, която е собственост на олигарха Игор Холомойски, който е под ударите на американски санкции и това се отразява на работата и достъпа на авиокомпанията до определени пазари.

На 25 ноември правителството в Киев прие така-наречения „План за действие за предотвратяване злоупотребите с прекалено влияние от страна на личности със значителни икономически и политически ресурси върху публичния живот /или олигарси/“. Инициативата е на президента Зеленски и между многото други дейности включва създаването на нов национален превозвач. Върховната Рада /украинския парламент/ вече одобри и отпускането на 18.5 милиона долара начален капитал за основаването на компанията.

Изборът на европейския производител за доставка на самолетите за новата компания не е случаен, след като правителството избра френската консултантска компания Aerogestion за съветник по сделката и през последните месеци усилено работи с френското правителство.

Boeing 777-200ER на Ukraine International

Прави впечатление и категоричното разграничаване от UIA, която лети почти изцяло с флот от самолети Боинг, с изключение на 7 регионални Ембраер 190 и 195. Тя има общо 26 самолета, като останалите са:

  • 13 Боинг 737-800
  • 4 Боинг 737-900ER
  • 1 Боинг 767-300ER
  • 1 Боинг 777-200ER
  • 1 Боинг 777-300ER *очаквана доставка

В Украина оперират много авиокомпании, като няколко от тях са големи международни играчи, като UIA. SkyUp, Windrose, Azur Air Ukraine и Dniproavia. Правителството възнамерява да инвестира най-малко 1.8 милиарда долара в периода 2023-2030 година.

Свързани теми

Предишна публикация
Мароко и Япония затварят границите, САЩ – не
Следваща публикация
Българската Dronamics ще партнира с летище София
188 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

А380 – легендата продължава

Emirates и Airbus сключиха спасително споразумение за програмата А380, благодарение на което производството на суперджъмбото…
Меню