Украйна ще създава нов национален авиопревозвач

176 прочитания

Новата авиокомпания ще лети само със самолети от Еърбъс

Украинското правителство и Еърбъс подписаха меморандум за разбирателство за потенциалната поръчка на 6 самолета от семейството Airbus A220, 12 от семейството А320 и 4 от големите семейства А330 или А350. Сделката е част от обявеното междувременно намерение от президента Володимир Зеленски да бъде създадена нова национална авиокомпания, която ще се казва Ukraine National Airlines.

Украинският президент Володимир Зеленски по време на обявяването на новата инициатива, включваща създаването на нов официален авиопревозвач

Новият превозвач трябва да започне да лети до края на 2022-а, като основната му цел е да се намали зависимостта от най-голямата авиокомпания в страната, частната Ukraine International, която е собственост на олигарха Игор Холомойски, който е под ударите на американски санкции и това се отразява на работата и достъпа на авиокомпанията до определени пазари.

На 25 ноември правителството в Киев прие така-наречения „План за действие за предотвратяване злоупотребите с прекалено влияние от страна на личности със значителни икономически и политически ресурси върху публичния живот /или олигарси/“. Инициативата е на президента Зеленски и между многото други дейности включва създаването на нов национален превозвач. Върховната Рада /украинския парламент/ вече одобри и отпускането на 18.5 милиона долара начален капитал за основаването на компанията.

Изборът на европейския производител за доставка на самолетите за новата компания не е случаен, след като правителството избра френската консултантска компания Aerogestion за съветник по сделката и през последните месеци усилено работи с френското правителство.

Boeing 777-200ER на Ukraine International

Прави впечатление и категоричното разграничаване от UIA, която лети почти изцяло с флот от самолети Боинг, с изключение на 7 регионални Ембраер 190 и 195. Тя има общо 26 самолета, като останалите са:

  • 13 Боинг 737-800
  • 4 Боинг 737-900ER
  • 1 Боинг 767-300ER
  • 1 Боинг 777-200ER
  • 1 Боинг 777-300ER *очаквана доставка

В Украина оперират много авиокомпании, като няколко от тях са големи международни играчи, като UIA. SkyUp, Windrose, Azur Air Ukraine и Dniproavia. Правителството възнамерява да инвестира най-малко 1.8 милиарда долара в периода 2023-2030 година.

Свързани теми

Предишна публикация
Беглец е намерен жив след полет в отсека на колесника на American Airlines
Следваща публикация
Българската Dronamics ще партнира с летище София
176 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

737 MAX няма да полети скоро

Федералната авиационна администрация на САЩ /FAA/ се срещна с представители на регулаторните органи от целия…

Spirit Airlines поръча 100 ербъса

Лоукост авиокомпанията от САЩ обяви, че ще купи 100 самолета A320neo за доставка през 2027г…

Wizz Air стана на 16 години

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа Wizz Air, е основана през 2004г и…

Airbus оферира Eurofighter на Колумбия

Европейският производител официално предложи на Колумбия да замени стария си флот израелски Kfirs и 12…
Меню