Лизингодатели искат репатрирането на стотици пътнически самолети от руски авиокомпании

2K прочитания

Големи лизингови компании от цял свят прекратяват договорите на руски авиокомпании за лизинг на западни самолети, като част от санкциите заради войната срещу Украйна

Базирана в Дъблин AerCap – най-голямата лизингова компания в света, обяви още на 27 февруари, че прекратява договорите с всичките си руски клиенти. Междувременно още един от гигантите в лизинга, сингапурската BOC Aviation също обяви, че започва процедура по прекратяване на договрите с руските си клиенти до 28 март 2022.

Руските авиокомпании имат около 980 западни самолета във флота, от които 777 са взети на лизинг, а 515 от тях са от западни компании, огромното мнозинство от които регистрирани в Ирландия.

AerCap има най-голямата експозиция в Русия и Украйна със 152 самолета, или около 5% от целия й флот.

Репатрирането на машините обаче, може да се окаже много трудно или дори невъзможно, ако руските компании откажат да съдействат на лизингодателите.

Допълнително затруднение е затварянето на въздушното пространство от много държави, затрудняващо полетите до Русия, докъдето трябва да стигнат представителите на лизингодателите, за да си приберат самолетите.

Avolon е втората по-големина лизингова компания за самолети в света и има едва 20 машини в Русия и 2 в Украйна, но също иска да си ги прибере.

Под удара на санкциите попадат всички големи руски авиокомпании, сред които най-засегнати са групата Аерофлот, включваща още Россия и Победа, Урал Еърлайнс, S7 Airlines и AirBridge Cargo Airlines, част от групата на Волга-Днепр.

Авиокомпании, като S7, Победа и Урал разчитат на изцяло западен флот.

Сред останалите лизингодатели със самолети в Русия са Dubai Aerospace Capital (DAE), Novus Aviation Capital, SMBC Aviation, Air Lease Corp и Aviation Capital Group.

Свързани теми

Предишна публикация
Аерофлот планира извънредни полети за прибиране на руски граждани от Европа
Следваща публикация
Каква е съдбата на украинската „Мечта“ Ан-225?
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню