На този ден: Рекордният полет на Ан-225 Мрия

1K прочитания

На този ден, 22 март, през 1989 година украинският летящ динозавър Ан-225 поставя цели 110 световни рекорда само в рамките на един полет.

Със 156.3 тона товар на борда, сред счупените рекорди на този ден са този за скорост по затворен маршрут, рекорд за височина, и такъв за съотношение товар/височина. И всичко това по време на един-единствен полет, продължил точно 3 часа и 45 минути.

Шестмоторния гигант е единствен по рода си самолет в света. Вторият прототип така и не е довършен и също беше унищожен по време на руската агресия срещу Украйна

Според авиокомпанията Антонов Еърлайнс, Мрия е поставил общо 214 национални и 124 световни рекорда за целия си жизнен цикъл, включително транспортирането на най-тежкия в историята товар по въздуха, възлизащ на 253 820 килограма.

Украинската „Мечта“ е разработена по времето на Съветския съюз в началото на 80-те години на миналия век от тогавашното Конструкторско бюро Антонов край Киев. Първоначалния замисъл на самолета е да транспортира съветската космическа совалка Буран от мястото на производството й край Москва до космодрума Байконур в Казахстан. Такива полети обаче се осъществяват точно 3 пъти, един от които е до международното изложение Бурже край Париж. Първият полет на Ан-225 е на 21 декември 1988, а последният… малко преди началото на руската инвазия в Украйна в края на февруари 2022.

Ан-225 по време на един от само 3-те полета със совалката Буран „на гърба си“

Самолетът е унищожен още в първите дни на войната на летището на самолетостроителната компания Гостомел, край Киев, където е основната му база и е докаран няколко седмици по-рано за редовно обслужване.

Историята му в повече подробности можете да гледате тук:

снимки: wikimedia.commons

Свързани теми

Предишна публикация
Намериха едно от записващите устройства на китайския Боинг
Следваща публикация
China Eastern изгуби самолет със 132 души
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Боинг произведе последния 747

След повече от половинвековно производство американският самолетостроител завърши производството на легендарната „Кралица на небето“, или…
Меню