Norwegian преговаря за лизинг на 40 Суперджета

82 прочитания

Norwegian е започнала преговори с руския самолетостроител Сухой за потенциален лизинг на 40 самолета SSJ100 Superjet.

Източници близки до преговорите твърдят, че норвежката лоу-кост авиокомпания вече е подписала меморандум за разбирателство в замяна за правото да използва транс-сибирските въздушни трасета. Norwegian се опитва да си осигури тези права от доста време, за да стартира полети между Европа и Азия, използвайки маршрутите над Русия.

Програмата Сухой Суперджет продължава да страда от липса на чуждестранни клиенти, като самолетът оперира предимно по вътрешни полети в Русия и страните от ОНД. Единствените чуждестранни оператори на SSJ100 са мексиканската Interjet и ирландската CityJet, които връщат самолетите си от този тип, заради честите откази на двигателите, липсата на резервни части и лошата поддръжка от страна на производителя. От началото на 2019 Сухой е продал един-единствен Суперджет.

Interjet имаше 10 Суперджета във флота, преди да се откаже окончателно от услугите на Сухой

Interjet имаше 10 Суперджета във флота, преди да се откаже окончателно от услугите на Сухой

Миналата седмица руски източници съобщиха, че сръбския национален превозвач Air Serbia е започнал преговори със Сухой за потенциално придобиване на самолети SSJ100. Сделката между сръбската авиокомпания и руската Обединена Авиостроителна Корпорация /ОАК/ предвижда и създаването на център за поддръжка на самолетите в Белград, който ще се управлява съвместно от сръбската Jat Tehnika и руската ОАК.

Според руската телевизионна компания RBC, първоначално се предвижда Сухой да достави 10 суперджета на Norwegian Air Argentina, латиноамериканската дивизия на норвежкия превозвач, която стартира полети през 2018. Останалите 30 самолета трябва да се включат във флота на компанията-майка.

Norwegian разполага с над 160 самолета Боинг 737-800, -МАХ и 787 Дриймлайнър

Norwegian разполага с над 160 самолета Боинг 737-800, -МАХ и 787 Дриймлайнър

В замяна за лизинга Norwegian ще си осигури правата върху транс-сибирските трасета и ще може да стартира интерконтинентални лоу-кост операции до Китай, Япония и Южна Корея на борда на своите Boeing 787 Dreamliner.

Свързани теми

Предишна публикация
IndiGo поръча 300 А320neo
Следваща публикация
С Eurowings от София до Дюселдорф и Щутгарт
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

IATA е оптимист за 2019

Международната асоциация за въздушен транспорт /IATA/ в последната си прогноза за 2019 предвижда Азиатско-Тихоокеанският регион…
Меню