ВИДЕО: Ту-22М3 катастрофира край Мурманск

544 прочитания

/обновена с видео от катастрофата/

Стратегически бомбардировач Ту-22М3 на руските военновъздушни сили е катастрофирал в близост до ВВС базата Оленогорск, край Мурманск, в следобедните часове на 22 януари. Според информации на местните медии, цитиращи очевидци, самолетът се е опитвал да се завърне на летището в лошо време след тренировъчен полет. Говори се за нестабилизиран заход, в резултат на който се е стигнало до твърдо кацане.

На борда е имало четиричленен екипаж, като двама души са загинали.

На това видео е заснета цялата катастрофа…

В съобщение на руското министерство на отбраната, разпространено на следващия ден се казва, че самолетът е изпълнявал мисия без въоръжение.

Самолетът Ту-22М3 е съвсем от скоро на въоръжение в руските ВВС /виж тук/ и е модифицирана версия на Ту-22 – двумоторен свръхзвуков бомбардировач с изменяема геометрия на крилото. Към момента по-голямата част от съществуващите около 80 самолета от този тип са или предстои да бъдат конвертирани до версията М3М. Още 40 машини от този тип се използват от военноморските сили на Руската Федерация.

Първоначалната разработка на самолета е като противокорабен изтребител-бомбардировач, въоръжен с ракетите КХ-22/23 с обсег на действие от над 1000 км, както и с по-малките ракети КХ-15 с обсег от 300 км.

С максимален боен товар от 24000 кг самолетите от този тип участваха активно и руската операция в Сирия през последните години, основно въоръжени с бомби ФАБ-250. Ту-22 е способен да носи дежурство с ядрено оръжие.

снимка: wikimedia,commons

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing влиза в историята с новите KC-46 Pegasus
Следваща публикация
Френски Mirage 2000D изчезна в Алпите
544 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cobalt спря операции

Лоукост авиокомпанията от Кипър Cobalt отмени всички полети от полунощ в сряда, става ясно от…
Меню