Летище Истанбул поднови полети (снимки)

172 прочитания

След като на 25 януари 2022г. най-голямото летище на европейския контитент затвори заради снежна буря и силни валежи, на 26 януари с разчистена писта, полетите се подновиха.

Снегът натрупа 41-сантиметрова покривка на летището и силно затрудни всички 500 души и 180 единици техника по почистването.

Полетите бяха спрени за денонощие от понеделник и бяха отклонявани към различни летища. Много пътници останаха блокирани на новите терминали, а други бяха настанени в близките хотели. По данни оператора на летището IGA, в сряда не е имало чакащи полета си пътници.

За да успокои изнервените пътници летището пусна безплатен интернет.

Това е първа подобна извънредна ситуация от отварянето му през 2019г.

Въпреки щастливата развръзка социалните медии са пълни със съобщения на недоволни пътници. Те твърдят, че са били разделени семейства при затваряне на паспортния контрол. Че не са имали вода и храна. Че не са получавали информация за полетите си.

Едни от най-силните критики отправиха руски туристи, оказали се блокирани на летището в Истанбул.

На терминалите напрежението на недоволните пътници ескалира и бе повикана полицията.


Бурята над Черно море засегна широк регион от Балканите, включително Атина и Северна Гърция.

 

Новото летище на Истанбул се бори за място в десетте най-добри международни летища на света в класацията на Travel&Leisure Magazine.

Летището, сред най-големите в света приема полети по 262 дестинации и от 2019г до 23 януари 2022г е обслужило 114 милиона пътници. Затварянето му за 22ч. предизвика смущения в трафика от Близкия изток до Азия през Европа и Африка.

Обилните снеговалежи предизвикаха и падането на покрива на съоръжение, използвано от Turkish Cargo на летището. По данни на вицепрезидента по комуникациите Юстюн няма пострадали при инцидента.

Бурите засегнаха и по-малкото летище на Истанбул, Сабиха Гьокчен в азиатската част на мегаполиса.

 

Снимки: IGA

 

Свързани теми

Предишна публикация
Транспортният министър се възпротиви на унищожаването на  някогашното силистренското летище
Следваща публикация
Emirates отменя повечето полети до САЩ, заради 5G
172 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню