Израел възобновява полетите до Турция след 16 години

47 прочитания

За първи път от 16 години самолет на израелска авиокомпания се приземи по редовен маршрут в Истанбул, след като излетя от летище Бен Гурион в Тел Авив. Историческия полет беше изпълнен на 23 февруари 2023 от самолет А320 на Israir със 165 пътници на борда.

Въздушните превози с израелски авиокомпании между двете страни бяха преустановени преди 16 години, заради дипломатически конфликт.

По време на церемонията по изпращането на този първи полет израелския министър на транспорта Мири Регев изказа съболезнования за жертвите от опостушителното земетресение в Турция и Сирия и похвали Споразуменията Абрахам, благодарение на които стана възможно възобновяването на туристическите пътувания между двете страни.

Споразуменията Абрахам за поредица от мирни договори между Израел и няколко арабски държави, първа сред които бяха Обединените Арабски Емирства. Споразуменията бяха подписани с посредничеството на САЩ и откриха нови възможности за пътувания и комуникации в Близкия изток.

Възстановяването на полетите между Израел и Турция стана възможно и след подписването на двустранно споразумения през юли 2022-а, което урежда въпросите с гарантирането на сигурността на полетите на израелските превозвачи, които ще летят до Турция.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air подписа с Neste за доставка на SAF
Следваща публикация
Трафикът в Европа расте въпреки стачките в Германия
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizz Air Abu Dhabi – вече официално

Унгарският нискоразходен гигант Wizz Air обяви, че е сключила окончателно споразумение с партньора си Abu Dhabi…

Първи Dreamliner за El Al

Израелският национален превозвач El Al показа първият си Boeing 787 Dreamliner, който вече носи традиционните…
Меню