Транспортният министър се възпротиви на унищожаването на  някогашното силистренското летище

477 прочитания

Министърът на транспорта Николай Събев протестира срещу плановете за изграждането на фотоволтаична централа на територията бившето летище Силистра. Това се чете в съобщение на транспортното ведомство, което бе публикувано днес, 9 февруари 2022 г.

„В писмо до кмета на Община Силистра Юлиян Найденов, министър Николай Събев заявява, че политиката на Министерството на транспорта и съобщенията в областта на гражданското въздухоплаване е насочена и към възстановяването и последващото развитие на регионалните малки летища”, пише в съобщението на МТ.

От обявлението на Община Силистра, публикувано на 3 февруари, става ясно, че е планирано фотоволтаичната централа да бъде изградена върху по-голямата част от пистата за излитане и кацане, пътническия терминал и прилежащата инфраструктура на територията на бившето летище Силистра.

„В тази връзка е поискана подробна информация от кмета Юлиян Найденов за извършените административни процедури и издадените административни актове по отношение на летищната инфраструктура на летище Силистра”, пишат още от транспортното министерство.

От обявлението на силистренската община се разбира, че фирмата „Р-Инженеринг“ ЕООД има намерение да строи въпросната централа. Фирмата е собственост на Явор Георгиев, един от крупните земеделски собственици в Североизточна България.

Някогашното летище Силистра се намира в землището на село Полковник Ламбриново. Намира се на около 12 km от центъра на града. То не функционира като летище от 2000 г., когато държавата го прехвърля на областната управа. Тя от своя страна го продава на две части през 2005 г. за общо малко под 80 000 лева. След няколкократна смяна на собствеността върху тези терени, те в момента са собственост на „Р-Инженеринг“ ЕООД.

Силистренското летище е открито през ноември 1970 г. Редовни полети се осъществяват от него до 1995 г. През 1993 г. е завършена изцяло новата приемна сграда и контролна кула, които обаче практически не са използвани.

Недалеч от Силистра е разположена действащата летателна площадка „Кайнарджа“.

Свързани теми

Предишна публикация
С много фанфари бе изпълнен рекламен полет София – Скопие
Следваща публикация
Първи пътнически електрически самолет се готви за полет
477 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню