IATA очаква слабо търсене в следващите 12 месеца

11 прочитания
Международната асоциация на авиокомпаниите обяви възстановяване на търсенето на пътнически полети, което бе на историческо дъно през април 2020г.

Търсенето при пътническите полети се подкрепя от облекчаването на ограниченията за пътуване в много региони, но тези, които очакват възстановяване остават предпазливи, поради „рисковете от спад в изключително несигурната среда”.

Търсенето при каргото не се понижи както при пътническите полети, поради доставките на медицински материали и други жизненонеобходими пратки, съобщава IATA. Очакванията на асоциацията за каргото е да се върне към разрастване след края на периода на силни ограничения с повишаване на бизнес доверието.

Очакванията за печалбите на авиокомпаниите остават слаби, на нивата от глобалната финансова криза заради очакваното постепенно възстановяване на търсенето, което ще остане ограничено и недостатъчно да компенсира очакваното влошаване на резултатите, показва проучването на IATA.

Повечето пътници са в очакване да видят как авиокомпаниите предлагат ниски цени, за да стимулират търсенето в периода на възстановяване.

Печалбата при каргото се повиши заради ограничения капацитет за превоз на товари през второто тримесечие на 2020г. и се очаква да се понижи с възстановяване на капацитета, съобщава още IATA.

Очакванията на авиоиндустрията за търсене и печалба се различават. Графика: IATA

Очакванията на авиоиндустрията за търсене и печалба се различават. Графика: IATA

Прогнозата на IATA бе публикувана на 7 август 2020г и е на базата на тримесечното проучване на бизнес доверието, направено сред финансовите директори на авиокомпании и ръководителите на карго операциите.

Авиокомпаниите и летищата предупредиха европейските лидери за непоследователния подход в ограниченията за пътуване.

Асоциациите на авиокомпаниите и на летищата в Европа написаха в края на юли писмо до премиерите на страните в ЕС, министрите на здравеопазването и вътрешните работи на страните от общността, Шенген и Великобритания, в което ги критикуват за липсата на прилагане на единен и научнообоснован подход в ограниченията.

ACI EUROPE, A4E и IATA настояват за хармонизирани мерки, а не разпокъсани по страни.

„Европейският авиационен сектор настоява страните от ЕС/Шенген и Великобритания да преосмислят ограниченията за пътуване, които са наложили, включително карантините”, искат хармонизирано прилагане на протоколите за сигурност на EASA/ECDC и ICAO и информиране на пътниците и транспортната и туристическа индустрия.

Свързани теми

Предишна публикация
Аерофлот преминава на изцяло Airbus флот
Следваща публикация
САЩ разреши пътуванията до ЕС, Канада, Австралия
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SAS подновява полети до САЩ

Скандинавската авиокомпания SAS обяви на 26 май, че отново ще лети по много международни дестинации…
Меню