Мегахъбовете в света

58 прочитания

Индексът на най-свързаните летища в светаза 2023г на OAG включва 6 европейски хъба

 

  1. Лондон

Тази година Лондон Хийтроу е най-свързаното летище в света.

То е четвъртото най-натоварено в света през годината до август 2023г. British Airways остава водещата авиокомпания на Хийтроу, където изпълнява половината от всички полети.

През 2019г то също беше първо в класацията и докато броят потенциални връзки, които може да се направят през него остава малко под предпандемичните нива, сега води като съотношение между връзките и дестинациите.

  1. JFK Ню Йорк

Нюйоркското летище е второ в индекса на мегахъбовете на OAG, водено от тежестта му с големите обеми потенциални възможности за връзка в гъстата му мрежа. JFK с малко излиза извън Топ 10 на глобалните летища по капацитета седалки.

През 2019г беше на 18-та позиция и сега минава значително по-напред, отчасти благодарение на American Airlines, които през 2023г. имат 7 международни дестинации повече, отчасти благодарение на новите полети няколко авиокомпании, включително Qantas, Air New Zealand и Air Senegal.

  1. Амстердам Схипхол

Третият мегахъб в света според OAG е AMS.

Въпреки всички проблеми заради натиска от правителството на Нидерландия да намали броя на полетите, включително и като се събира такса от транзитните пътници, през 2023г Схипхол се изкачва на трето място от четвърто през 2019г. по възможности за връзки между полетите. Това е най-големия хъб на територията на ЕС с водещ превозвач KLM-Royal Dutch Airlines, която изпълнява 53% от всички полети.

 

За щастие в ЕС има още един хъб, шести в класацията на глобалните централни летища на OAG, това е Франкфурт с още по-голям дял на водещата си авиокомпания, Deutsche Lufthansa AG /61% от полетите на FRA/.

По-близо до България е седмото в света летище по свързаност, Истанбул.

На девето място е Шарл дьо Гол в Париж.

По-надолу в класацията, но все пак летище от ЕС е Мюнхен, на 23-о място.

Летището на Атина е на 36-о място с водеща авиокомпания Aegean Airlines, която обаче изпълнява само 34% от полетите.

Барселона Ел Прат е 41-о и Vueling Airlines оперира 43% от полетите.

След него е Фиумичино в Рим с ITA Airways, изпълняваща само 31% от всички полети на летището.

 

Индексът на мегахъбовете на OAG за 2023 представя най-силно свързаните с международни полети летища на света и най-силно свързаните с вътрешни полети в летища в САЩ.

 

В Топ 20 на най-големите хъбове има 6 летища от региона на Европа, Близкия изток и Африка и 7 в Азия, включително Куала Лумпур, Малазия и Токио Ханеда, съответно на 4-о и 5-о място, което говори за възстановяването на региона.

Свързани теми

Предишна публикация
Полети Варна-Мюнхен от май ’24 с новата Discover Airlines
Следваща публикация
KLM не е съгласна да има нови такси за пътниците
58 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню