A321LR получи ETOPS сертификация от EASA и FAA

30 прочитания

Клиентите на един от най-гъвкавите пътнически самолети, разработван някога от европейския консорциум Еърбъс, могат да започнат подготовката на полетите с далечен обхват, които ще се изпълняват от новия Airbus A321neoLR. Това стана възможно, след като типът получи съвместно одобрение от европейската и американската агенции за авиационна безопасност – EASA и FAA – да изпълнява полети по стандарта и процедурите на ETOPS /Extended Twin Operations/. В технически аспект това става възможно благодарение на сертифицираната употреба на три допълнителни централни резервоара, благодарение на които самолетът ще може да прелита до 7 400 километра.

A321LR /Long Range/ ще превозва до 206 пътници по удължените маршрути, като ETOPS сертификацията е за до 180 минути полет с един двигател до запасно летище. Паралелно с това самолетът получава разрешение и за увеличаване на максималното излетно тегло /MTOW/ до 97 тона, както и одобрение на новата кабинна конфигурация ACF /Airbus Cabin Flex/, която включва модифицирана структура на фюзелажа и разположение на вратите.

Ето как изглеждат основните възможности на самолета в една картинка:

A321LR-Infographic

От Airbus очакват A321LR да предизвика мини-революция на транс-атлантическия пазар, като достоен заместник на излизащия от употреба Boeing 757ER.

снимки: Airbus

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Манчестър – първи кандидат за концесията на София
Следваща публикация
B737-800 потъна в Микронезия
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

easyJet стъпи на Тегел

easyJet отпразнува първия си полет от базата си на летище Тегел на 5 януари 2018…
Меню