Въздушното карго на исторически връх

145 прочитания

IATA призова правителствата да следват насоките на СЗО и незабавно да вдигнат забраните за пътуване заради Омикрон

IATA съобщи на 8 декември, че трафикът в света се подобрява до ниво от 49,9% на приходите от пътник на километър /RPK/ под предпандемичната 2019г. и ръст от 9,4% на CTK /капацитет на тон километър/ в сравнение с октомври 2019г.

Икономическите условия в света продължават да подкрепят ръста на въздушните товарни превози, но те леко се забавят в сравнение с предишните месеци заради смущенията в снабдяването, поръчките за износ и ниските нива на складова наличност, на фона на ускорената глобална търговия до нива, над тези преди кризата. Ускоряването на пътническия трафик означава още, че повече товарен капацитет е налице на борда на пътническите самолети.

 

Националните ограничения остават основен фактор за резултатите на международните авиационни пазари, съобщава IATA. Въпреки Омикрон международните полетите се увеличават до почти 40% под 2019г., а вътрешните са близо до -9% от пълно възстановяване.

Данните на IATA  от 8 декември 2021г показват още тенденция към ръст на приходите от пътник на километър за международни полети до най-високо ниво от март 2020г. и леко забавяне при вътрешните RPK на база резервациите през ноември.

Въпреки въведените ограничения за пътуванията, които още не са свалени и допълнителните, във връзка с появата на новия вариант Омикрон ефектът от тях върху броя на случаите не е ясен, съобщава IATA. Асоциацията се базира на данни на Европейския център за превенция на заболяванията и Оксфордския университет.

 

 

На 8 декември 2021г. от Женева IATA призова правителствата да следват насоките на СЗО и незабавно да вдигнат забраните за пътуване, въведени в отговор на варианта Омикрон.

В съобщението на СЗО е записано, че „пълни забрани за пътуване няма да попречи да на разпространението в чужбина и товарят изключително много живота на хората и тяхната прехрана. В допълнение могат да навредят на глобалните усилия за подобряване на здравеопазването в пандемия като обезкуражават страните да докладват и споделят епидемиологични и секвенционни данни“.

СЗО настоява всички страни „да осигурят редовно преразглеждане на мерките и осъвременяването им при нови доказателства за епидемиологичната или клинична картина на Омикрон или някой друг тревожен вариант“.

Свързани теми

Предишна публикация
Air Belgium ще лети с Boeing 747-8
Следваща публикация
Dronamics представи официалната версия на „Черния лебед“
145 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню