Мароко и Япония затварят границите, САЩ – не

105 прочитания

Още няколко държави, сред които Япония и Мароко, обявиха, че спират всички международни полети, заради новия Ковид-щам.

Япония е поискала на 1 декември от всички авиокомпании, опериращи до страната, да прекратят издаването на билети за полети до края на годината, с което практически затвори границите си за всички пристигащи, включително японски граждани, освен ако нямат предварително платена резервация.

Мярката е реакция към новоразпространяващия се Омикрон вариант на Ковид-19, който бе открит първо в Южна Африка, но започна бързо да се разпространява по света. Това е и първи случай от началото на пандемията, в който Япония практически затваря границите си за всички, включително собствените си граждани.

Правителството обяви ограниченията след втория потвърден случай на Омикрон в страната, на човек пристигнал от Перу.

Летище Казабланка в Мароко

На 29 ноември мароканските власти също взеха решение за спиране на всички пристигащи международни полети в страната за срок от 2 седмици. Решението влезе в сила незабавно и блокира 11 марокански самолети на летища в чужбина. Мароко няма да приема нови туристи до края на годината и всички резервации ще бъдат отменени.

Междувременно американския президент Джо Байдън направи обръщение, в което призова да не се създава паника около новия щам на вируса и да се даде време и спокойствие на медицинските специалисти да оценят адекватно опасността от разпространението му. Той призова американците да продължават да спазват ограниченията и мерките за превенция, но обяви, че страната няма да налага нови ограничения за пътуване, след като само преди няколко седмици бяха възстановени голяма част от междуконтиненталните полети от САЩ, включително и до Европа.

Свързани теми

Предишна публикация
Dronamics представи официалната версия на „Черния лебед“
Следваща публикация
Украйна ще създава нов национален авиопревозвач
105 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

До Абу Даби и Рияд с Wizz

Унгарският нискоразходен превозвач обяви на 27 август стартирането на 20 нови маршрута до 3 дестинации…

Swissport закрива 4000 работни места

Швейцарската Swissport, най-голямата компания за наземно обслужване в света смята да закрие половината си работни…

Airbus се готви да представи A350-1000ULR

Докато световните авиокомпании все по-масово се радват на навлизането на олекотените композитни материали в самолетните…
Меню