British и Qatar връщат суперджъмбото А380 в небето

302 прочитания

Британската и катарската авиокомпании ще възобновят полетите с най-големите си самолети още през октомври

Бритиш Еъруейз ще възобнови полетите със своите А380 в края на октомври, когато в сила ще влезе най-натовареното разписание на авиокомпанията от март 2020 насам, като суперджъмбото ще обслужва дестинации по целия свят, включително и до САЩ.

British Airways има 12 А380 във флота, всички от които са дългосрочно паркирани от март 2020 насам

Междувременно и Qatar Airways решиха да обърнат на 180 градуса решението си за пенсиониране на своите А380, като обявиха, че връщат някои от тези самолети в редовни операции. Първоначално от края на октомври ще се изпълняват само отделни полети за фамилиализиране на екипажите, а през декември поне два от самолетите ще се върнат в редовното разписание по маршрутите между Доха и Лондон и Доха и Париж.

В началото на зимното разписание през ноември, Бритиш ще използва А380 и по къси дестинации, за да подготви и своите екипажи за работа със самолета, който е приземен от почти 2 години. След това ще стартират и редовните полети до Маями, Лос Анджелис, Ню Йорк, Дубай и други маршрути. Бритиш Еъруейз обяви и най-голямото разширяване на честотите и дестинациите в разписанието си от началото на пандемията, след като британското правителство разреши от началото на ноември на всички ваксинирани британски граждани да пътуват свободно.

Qatar Airways по-рано обяви, че ще прекрати полетите със суперджъмбото А380-800 и ще извади всичките си самолети от този тип от флота по-рано от предвиденото, заради корона-кризата

В случая с Катар, завръщането на А380 се държи основно на проблемите около флота от новите А350 на авиокомпанията, голяма част от които са паркирани за инспекции на потенциални пукнатини по фюзелажа.

Свързани теми

Предишна публикация
Специална ливрея за новата ITA
Следваща публикация
Qantas с нов рекорд за най-продължителен търговски полет
302 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първа поръчка за ACH160

Airbus Helicopters подписа първата поръчка за 4 хеликоптера ACH160 с клиент от Северна Америка, чието…

Нова птица в небето – Air Belgium

Създаването на нови нискоразходни превозвачи се превърна в модерна тенденция. Създаването на презокеански нискоразходни превозвачи…

Аерофлот планира 11 А350-900 до 2020

Групата на Аерофлот очаква нискоразходната Победа да бъде основния фактор на ръста на пътниците, съобщи…
Меню