Qantas избра Airbus за ултра дългите полети

26 прочитания

Австралийската авиокомпания избра европейския производител за най-дългите си полети, но без направена поръчка, съобщи Qantas.

Крайният срок за потвърждаване на слотовете за доставка бе удължена с месец, в очакване на регулаторното одобрение за ултра дългите полети и с продължаващи преговори с пилотите.

Изборът на 12 самолета A350-1000 с допълнителен резервоар за гориво за полет до 21 часа и двигатели Rolls Royce Trent XWB циментира лидерската позиция на Airbus в дуопола.

Qantas очаква окончателното одобрение на Проекта Sunrise през март 2020г. За него авиокомпанията от Австралия предпочете европейския самолет пред 777Х на Боинг.

Airbus прие да потвърди доставките с месец по-късно, през март 2020г., вместо през февруари.

Последният от трите тестови полета Ню Йорк-Сидни ще бъде изпълнен  на 17 декември и ще даде на Qantas почти 60 часа опит и данни за състоянието на пътниците и екипажа.

 

Qantas първо трябва да постигне споразумение с пилотите, които ще трябва да работят извънредно по около 23 часа по ултра дългите полети. Окончателното решение в трудовия спор се очаква през март, съобщи Qantas.

Singapore Airlines оперира в момента най-дългия полет в света, Сингапур-Ню Йорк, близо 19 часа с ултра дългата версия на по-малкия A350-900.

Поръчката на Qantas може да е за около 4,4 милиарда щатски долара каталожна цена, върху която може да са начислени обичайните отстъпки.

Свързани теми

Предишна публикация
S7 c 47% ръст на пътниците за ноември
Следваща публикация
Wizz Air направи лоукост в Абу Даби
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Боинг произведе последния 747

След повече от половинвековно производство американският самолетостроител завърши производството на легендарната „Кралица на небето“, или…

Boeing изгуби клиент

Саудитската лоукост авиокомпания поиска 50 Airbus A320neo и замрази поръчката си за Boeing 737 МАХ.…

НАСА посочи 11 проблема в Starliner

Комисията на НАСА обяви за софтуерен проблем в Starliner, който би могъл да предизвика „катастрофален…
Меню