Qantas с нов рекорд за най-продължителен търговски полет

280 прочитания

Австралийската авиокомпания постави нов рекорд с дългите си полети - този път за най-дълго време във въздуха

Австралийската национална авиокомпания Qantas постави нов рекорд за най-продължителен пътнически полет, като свърза директно столицата на Аржентина, Буенос Айрес, със столицата на австралийската провинция Северни територии, Дарвин. Това се случи на 6 октомври 2021 по време на мисия за репатрирането на 107 австралийци от южноамериканската държава.

Всъщност, поставените рекорди са два – за най-дълго изминато разстояние от 15 020 км и най-продължително време във въздуха за пътнически полет – 17 часа и 25 минути.

Част от маршрута на полет QF14, който не може да бъде проследен изцяло, поради липсата на достатъчно проследяващи устройства на земята в района

Преди пандемията Qantas постави предишния подобен рекорд, свързвайки с редовна линия град Пърт с британската столица Лондон, което е отдавнашна мечта и за двете страни, покривайки разстояние от едва 14 498 км за 16 часа и 45 минути. И в двата случая за ултрадългите полети е използван самолет Боинг 787-9.

Новият рекорд беше поставен от същата машина 787-9, носеща името ‘The Great Barrier Reef’ /Големият бариерен риф/, изпълнявайки полет QF14.

Още един любопитен детайл е и това, че по време на полетът между Аржентина и Австралия се прелита над Антарктида, в непосредствена близост до южния полюс на планетата. В тази зона почти не преминават редовни въздушни трасета. Поради особеностите на географското разположение целия полет е преминал при дневна светлина и по думите на капитан Алекс Пасерини, един от четиримата пилоти на борда, „е предоставил невероятни гледки към ледения континент и отново е поставил Кантас на картата на световните рекорди.“

Свързани теми

Предишна публикация
British и Qatar връщат суперджъмбото А380 в небето
Следваща публикация
Пожар в двигател на A320neo след удар с птица
280 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню