Трафикът в небето на Европа расте през септември

154 прочитания

18 месеца от 1 март 2020г. европейските полети намаляха с 10 милиона по данни на Юроконтрол, или по 10 хиляди полета дневно по-малко.

Трафикът в европейското небе обаче е 0,8% над нормалните нива. Обикновено полетите намаляват в началото на септември, но този път авиокомпаниите поддържат стабилни графици през целия месец, съобщава Юроконтрол.

Европейският травъл пас помогна за възстановяване на трафика.

По-свободните граници и облекчените карантинни изисквания помогнаха да се напълнят европейските самолети през лятото. Ryanair открива 250 нови маршрута през зимата, за да се възползва от подема. Wizzair очаква връщане на капацитета до предпандемичните нива още през август. Deutsche Lufthansa обяви в началото на месеца, че североамериканските полети могат да започнат от края на лятото, а полетите до Азия – от края на 2021г. Air France-KLM се надява да върне капацитета си на 70% от нормалните нива.

Не всички авиокомпании се възстановяват с еднакви темпове.

Докато Turkish Airlines е едва на 10% под нивата от 2019г., British Airways остава на 64% под нормалните. Air France лети с 27% под капацитета си от 2019г., KLM – с 23% под него, Lufthansa с минус 46% и SAS с минус 54%.

Графика: Eurocontrol.

Графика: Eurocontrol.

Франция

Air France запазва гъвкавата схема на резервации до март 2022г. Всички билети на авиокомпанията са 100% възстановими без такси и специални доказателства до деня на полета за срок до 31 март 2022г. Схемата бе въведена по време на пандемията и досега бе валидна до 31 декември тази година.

Airbus A350. Снимка: AirFrance

Airbus A350. Снимка: AirFrance

Скандинавия

SAS увеличава броя на полетите от скандинавските летища до различни градове в Европа през септември. Авиокомпанията отбелязва нарастващ интерес към уикенд пътувания с подновяване на полетите до Амстердам, Дъблин, Флоренция, Краков и Прага. SAS увеличава трафика и по маршрутите до средиземноморските дестинации и Канарските острови. Започва полети до САЩ от септември и се включва в маршрутите до Азия от Копенхаген до Токио и Шанхай.

По-скъпата, гъвкава схема е с ваучер при пълна отмяна до 72ч преди полета.

Снимка: SAS

Ваксини

Lufthansa и Swiss въвеждат задължителни ваксинации за екипажите от средата на ноември.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Задължителна ваксинация на екипажите на Wizz
Следваща публикация
Swiss ще иска ваксиниране срещу COVID-19 за всичките си екипажи
154 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лятото на пилотското недоволство

Европейските авиокомпании се изправят отново пред предизвикателства насред сезона на отпуските и активното пътуване. Наред…
Меню