AerCap и GE създават гигант в авиолизинга

118 прочитания

Договорът не е потвърден и евентуално трябва да се одобри от регулатори и антимонополни власти

ДОПЪЛНЕНИЕ: 12 март 2021.

AerCap изкупи за $30 млрд авиолизинга на GE, съобщи компанията на 12 март.

Новата компания става глобален гигант в авиационния лизинг и ще обхваща всички сегменти – самолети, двигатели и хеликоптери.

AerCap придобива 100% от GECAS за 24 милиарда щатски долара в брой и 1 милиард щатски долара в акции и/или кеш.

При приключване на транзакцията GE се очаква да притежава около 46% от новата компания и ще има право да номинира двама директори в борда на AerCap.

***

Дъблинската AerCap обяви на 9 март, че води преговори за сливане с американската GECAS, но уточни, че няма гаранция за договор. Съобщението обаче потвърди съобщенията, че двете компании, най-големите лизингодатели в авиацията, искат да станат още по-големи.

Bloomberg очакваше сделката още тази седмица, а Ройтерс написа, че двете компании се уточнили транзакцията миналата седмица, когато Norwegian Air тихо сгъна платната на експеримента си в лизинга като отмени поръчки за самолети от Airbus.

Сделката се слючва в разгара на пандемия и на фона на най-големия срив в авиосектора. Може да се каже, че тя означава помирение на двата клона на сриналата се лизингова империя на покойния основател на Ryanair Тони Райън от 80-те.

Графика: GECAS

GECAS в момента има 1650 собствени, обслужвани или поръчани самолета и хеликоптера.

AerCap има 1330, собствени, управлявани или поръчани по данни на фирмата. По собствените й оценки е най-големия собственик на граждански самолети, най-голям лизингодател на семейството на Airbus A320neo, най-големия лизингодател на 787 и първия лизингодател на Embraer E2.

Заради тежестта на двете компании договорът ще трябва да бъде разгледан за одобрение от антимонополните власти, други регулатори и бизнес партньори.

Свързани теми

Предишна публикация
Огромна загуба и спиране на 747 и А380 в Луфтханза
Следваща публикация
Защо авиацията продължава да има мъжки проблем?
118 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair пуска полети София-Акаба

Нискоразходната авиокомпания ще лети до летище Крал Хюсеин в пристанищния град в Йордания 2 пъти…
Меню