DHL Express поръча електрически карго самолет

223 прочитания

Логистичната компания DHL Express обяви, че е поръчала 12 карго електрически самолети Alice, производство на стартъпа Eviation.

Компанията очаква доставката на първия от дузината самолети през 2024 г.

Eviation създава Alice с идеята да е 9-местен пътнически самолет за къси линии. DHL Express, обаче е решила да пробва самолета по карго линии в САЩ. Тези линии ще захранват с товари по-големите линии на компанията. Според DHL Express, подобна мрежа може да бъде изградена навсякъде по света и ако експеримента в САЩ е успешен, това ще стане.

Alice ще изпълни първи полет до края на тази година. Машината преминава през тежка програма за разработка, като прототип бе разрушен при наземен пожар в Аризона през 2020 г. След това последва радикална промяна в конструкцията на машината – отказ от V-образната опашка и двигателите на крилото, и преминаване към T-образна опашка и двигатели в задната част.

Очаква се машината да има полезен товар от 1,2 тона карго, а максималната ѝ далечина на полет да достига 815 km. Машината ще може да презарежда батериите си със скорост от 30 минути за всеки летателен час. Според производителя, презареждането ще става в рамките на товаренето и разтоварването на карго. Машината ще бъде управлявана от един пилот.

DHL Express не разкрива финансови детайли по сделката, както и дали тя е обвързана с достигането на определени етапи в изпитателната програма. В компанията, обаче твърдо вярват, че Alice ще е идеално решение за тяхната мрежа.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Qatar Airways приземява 13 A350
Следваща публикация
EASA одобри допълнителни седалки за А220-300
223 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Dronamics получи кодове от ICAO и IATA

Основаната в България компания Дронамикс, която се представя като първият официално регистриран оператор на карго…
Меню