Българската Compass Air Cargo с първи полет до САЩ

3K прочитания

Българската карго авиокомпания Compass Air Cargo записа още едно важно събитие в кратката си история и тази на българската авиация. На 3 февруари 2024 беше изпълнен първият търговски полет на български карго-оператор до САЩ под собствен полетен номер, след като превозвачът беше сертифициран само седмица по-рано от Федералната авиационна администрация за полети до Северна Америка.

Първият Боинг 747 с българска регистрация беше посрещнат официално в София на 19 юли 2023

Полет HQ761 беше изпълнен с първият и единствен засега Боинг 747-400F с българска регистрация от Лиеж, Белгия до Атланта, а авиокомпанията използва и собствената си позивна „Migrator“ за обозначаване в ефира. Чартърния полет е продължил малко над 9 часа и 30 минути, като още същия ден е изпълнен и обратния полет до Лиеж. За 5 февруари е планирана следващата ротация на самолета от Лиеж, този път до Хюстън и обратно.

Както пише един от старшите карго-мениджъри на Летище Лиеж Алексис Лапо, което е един от най-големите карго-хъбове в Европа, в своя LinkedIn профил:

„Летище Лиеж с гордост приветства Compass Air Cargo и техният Боинг 747-400 за дълга поредица от карго-полети през цялата година. Българската карго авиокомпания забеляза пазарна ниша в пост-пандемичния период за изпълнение на полети по маршрути с голяма натовареност и, разбира се, избра за своя база Летище Лиеж (LGG).“


Наземното обслужване на белгийското летище ще се изпълнява от експертите в карго-хендлинга Challenge Handling.

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa приземи два от новите си товарни А321F, заради пукнатини
Следваща публикация
Излезе доклада за Боинга на Alaska. Болтовете липсват.
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню