Cargolux поръчва 10 товарни Боинг 777-8F

110 прочитания

Люксембургската авиокомпания избра трите седмици за наследник на остарелия си флот от Боинг 747-400F

Боинг и Карголукс финализираха сделка за 10 самолета от новото товарно поколение 777-8F, в която се предвиждат и 6 опции за допълнителни самолети. Церемонията се проведе в централата на авиокомпанията в Люксембург.

(от ляво на дясно) Кристиан Виклер, председател на Борда на директорите на Cargolux, Ричърд Форсон, президент и CEO Cargolux, Стан Дийл, президент и CEO Boeing Commercial Airplanes, Лсан Мунир, Старши Вицепрезидент Boeing Commercial Sales & Marketing

Изборът на Боинг за обновяване на флота беше обявен от превозвача още по време на авиосалона във Фарнбъро по-рано през 2022-а, като до този момент поръчката беше листната за „неизвестен клиент“ на уебсайта с доставките и поръчките на Боинг.

В официалното съобщение на американския производител по въпроса се казва, че поръчката „затвърждава позициите на водещия европейски изцяло карго оператор на бързоразвиващия се пазар на въздушните товарни превози, както и дългогодишното партньорство с Боинг за изцяло американския му флот.“

По-старото поколение Боинг 747-400F, което трябва да бъде заменено от новите 777-8F

Боинг 777-8F, който е първият товарен дериват на семейството 777Х, обещава да е най-икономичния самолет във високия сегмент с намалени емисии, шум, разход на гориво и оперативни разходи, равняващи се на най-малко 25% по-малко от четиримоторните 747-400.

Cargolux е стартов клиент на най-модерния джъмбо – 747-8F

Базираната в Люксембург Cargolux, е най-големия и водещ по обеми изцяло товарен въздушен оператор в Европа с комбиниран флот от 30 самолета Боинг 747-8F и 747-400F. Именно тя беше и стартовия клиент на последното поколение на „Кралицата на небето“ – 747-8F. Световната мрежа на Карголукс обхваща над 75 редовни карго дестинации и над 250 летища за чартърни операции.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz сериозно се разширява в Румъния
Следваща публикация
Защо крилото на 787 е облепено в тиксо?
110 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню