Новият терминал на летище Любляна готов до юли

123 прочитания

Летището на словенската столица ще има нов терминал най-късно до средата на юли 2021 с капацитет от 3 милиона пътници годишно.

Летище Йоже Пучник е най-голямото в Словения и единственото активно международно в страната. Новият терминал е в строеж от 3 години, а финалната фаза на строителството се очаква да приключи през юли 2021. Работата по новата сграда беше преполовена в началото на пандемията, но продължи да се изпълнява по график в последната година.

Сградата на новия терминал на летище Любляна в последната фаза на строителството

Въпреки че съществуващия терминал на летището в Любляна засега е достатъчно, като площ и капацитет за задоволяване нуждите на трафика, ръководството на оператора Фрапорт Словения взе решение за изграждането на новата сграда, която не само ще разшири възможностите на комплекса, но и многократно ще подобри климата и качеството на услугите.

Терминалът ще има минималистичен дизайн и най-съвременна схема и технологии за управление на пътникопотока

Според официалната позиция на Фрапорт, възрастта и архитектурата на стария терминал не отговарят на съвременните изисквания за управление на пътникопотока и стандартите за качество на предлаганите услуги. Проектът е ключова стратегическа инвестиция за летището и крайъгълен камък за бъдещото му развитие, като локален транспортен хъб.

Визията за един от двата бизнес салона на новия терминал

Компанията разглежда пускането в експлоатация на новия терминал в срок и като възможност за по-бързо възстановяване след кризата, която доведе до над 79% спад на трафика към летището.

Инвестицията в проекта е за над 22 милиона евро, а структурата е с разгъната площ от 13 000 кв.м.

Представители на Фрапорт Словения и компанията-майка от Германия направиха инспекция на строителните работи в началото на април 2021

Свързани теми

Предишна публикация
SOF Connect официално стана концесионер на летище София
Следваща публикация
Разширяването на Хийтроу – кошмарно или гениално?
123 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Adria Airways купува Etihad Regional

Не е шега! Словенската Adria Airways купи швейцарското подразделение на гиганта от ОАЕ Etihad Airways,…
Меню