Новият терминал на летище Любляна готов до юли

118 прочитания

Летището на словенската столица ще има нов терминал най-късно до средата на юли 2021 с капацитет от 3 милиона пътници годишно.

Летище Йоже Пучник е най-голямото в Словения и единственото активно международно в страната. Новият терминал е в строеж от 3 години, а финалната фаза на строителството се очаква да приключи през юли 2021. Работата по новата сграда беше преполовена в началото на пандемията, но продължи да се изпълнява по график в последната година.

Сградата на новия терминал на летище Любляна в последната фаза на строителството

Въпреки че съществуващия терминал на летището в Любляна засега е достатъчно, като площ и капацитет за задоволяване нуждите на трафика, ръководството на оператора Фрапорт Словения взе решение за изграждането на новата сграда, която не само ще разшири възможностите на комплекса, но и многократно ще подобри климата и качеството на услугите.

Терминалът ще има минималистичен дизайн и най-съвременна схема и технологии за управление на пътникопотока

Според официалната позиция на Фрапорт, възрастта и архитектурата на стария терминал не отговарят на съвременните изисквания за управление на пътникопотока и стандартите за качество на предлаганите услуги. Проектът е ключова стратегическа инвестиция за летището и крайъгълен камък за бъдещото му развитие, като локален транспортен хъб.

Визията за един от двата бизнес салона на новия терминал

Компанията разглежда пускането в експлоатация на новия терминал в срок и като възможност за по-бързо възстановяване след кризата, която доведе до над 79% спад на трафика към летището.

Инвестицията в проекта е за над 22 милиона евро, а структурата е с разгъната площ от 13 000 кв.м.

Представители на Фрапорт Словения и компанията-майка от Германия направиха инспекция на строителните работи в началото на април 2021

Свързани теми

Предишна публикация
Разширяването на Хийтроу – кошмарно или гениално?
Следваща публикация
SOF Connect официално стана концесионер на летище София
118 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Adria полита на Superjet

Словенската Adria Airways възнамерява да поръча общо 12 самолета Сухой Суперджет 100, които да заменят…

Потвърден фалитът на Adria

Единствената словенска пътническа авиокомпания Adria Airways официално фалира, реши търговският съд в Кран, Словения на…

Adria Airways спря полетите

Словенската Adria Airways прекрати всички полети, считано от вечерта на 23 септември. Превозвачът твърди, че…
Меню