Adria Airways спря полетите

44 прочитания

Словенската Adria Airways прекрати всички полети, считано от вечерта на 23 септември.

Превозвачът твърди, че мярката е временна и ще продължи само два дни. Неяснотата обхваща 558 служители и няколкостотин пътници по летищата в Европа. В официалното съобщение на авиокомпанията се казва, че „решението за спиране на полетите е временно, докато се осигури свежо финансиране, от което превозвачът се нуждае, за да продължи операциите си.“

На този етап авиокомпанията трескаво търси решения в сътрудничество с потенциален инвеститор, се казва още в съобщението. „Целта на всички е Adria да поднови полетите. Компанията дълбоко съжалява за създадената ситуация и поднася извинения на пътниците и партньорите си. Adria съветва всички пътници да следят за официалната информация за по-нататъшните операции онлайн.“

Словенската преса твърди, че мчениджмънта на компанията е поискал 4 милиона евро от правителството на 23 септември следобед, но не е получил средствата.

За Adria Airways

Adria е приватизирана през 2016 година, когато е купена от AA International Holding, субсидирано дружество на мюнхенския инвестиционен фонд 4K Investments, който в последствие беше обвинен в лошо управление и източване на авиокомпанията. Той държи 91.58% от Adria, които купува на цена от 100 000 евро, след което изкупува и останалите акции до 100% собственост. Транзакцията е първата инвестиция на фонда в авиационния сектор. През 2018 беше финализирано и придобиването от Adria на швейцарското подразделение на Etihad в Европа – Etihad Regional, което преди това носеше името Darwin Airlines.

Adria продава бранда на съдружна компания във фонда за 8 милиона евро през 2017, което добавя така необходимия свеж капитал в дружеството. През декември 2018 Adria придобива компанията STBE посредством мащабно сливане и изкупуване. С този ход се увеличава акционерния капитал на дружеството и се променя холдинговата структура. Така мажоритарния дял от 54.3% се прехвърля на Стефан Бойлерц, адвокат със седалище в Малта, който е близък партньор на 4K Invest.

Междувременно словенския министър на инфраструктурата Аленка Братошек многократно предупреждава, че продажбата на авиокомпанията на немския фонд е голяма грешка, а словенското правителство е трябвало да осигури стратегически инвеститор от авиационната индустрия, който да осигури проспериращо бъдеще на авиокомпанията.

На 23 септемви служителите на Adria разпространиха емоционално послание, в което обещават, че ще продължават с лицата и имената си да се борят за оцеляването и запазването авторитета на компанията, както и на хляба за семействата си. Те обещават, че направят всичко възможно за възобновяване полетите на Adria, с която се гордеят.

Един от последните полети на 23 септември, между Брюксел и Любляна е изпълнен с позивна Adria Forever (ADR4EVR) по молба на екипажа на самолета.

ADR4EVER

снимки: Adria

Свързани теми

Предишна публикация
Delta взима 797, ако Boeing го пусне на пазара
Следваща публикация
Air Astana получи първия си A321LR
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus се готви да представи A350-1000ULR

Докато световните авиокомпании все по-масово се радват на навлизането на олекотените композитни материали в самолетните…

Qantas съкращава 6000 души

Австралийската компания ще направи икономии от 20% от работната сила и ще набере 1,3 милиона…
Меню