Adria Airways спря полетите

43 прочитания

Словенската Adria Airways прекрати всички полети, считано от вечерта на 23 септември.

Превозвачът твърди, че мярката е временна и ще продължи само два дни. Неяснотата обхваща 558 служители и няколкостотин пътници по летищата в Европа. В официалното съобщение на авиокомпанията се казва, че „решението за спиране на полетите е временно, докато се осигури свежо финансиране, от което превозвачът се нуждае, за да продължи операциите си.“

На този етап авиокомпанията трескаво търси решения в сътрудничество с потенциален инвеститор, се казва още в съобщението. „Целта на всички е Adria да поднови полетите. Компанията дълбоко съжалява за създадената ситуация и поднася извинения на пътниците и партньорите си. Adria съветва всички пътници да следят за официалната информация за по-нататъшните операции онлайн.“

Словенската преса твърди, че мчениджмънта на компанията е поискал 4 милиона евро от правителството на 23 септември следобед, но не е получил средствата.

За Adria Airways

Adria е приватизирана през 2016 година, когато е купена от AA International Holding, субсидирано дружество на мюнхенския инвестиционен фонд 4K Investments, който в последствие беше обвинен в лошо управление и източване на авиокомпанията. Той държи 91.58% от Adria, които купува на цена от 100 000 евро, след което изкупува и останалите акции до 100% собственост. Транзакцията е първата инвестиция на фонда в авиационния сектор. През 2018 беше финализирано и придобиването от Adria на швейцарското подразделение на Etihad в Европа – Etihad Regional, което преди това носеше името Darwin Airlines.

Adria продава бранда на съдружна компания във фонда за 8 милиона евро през 2017, което добавя така необходимия свеж капитал в дружеството. През декември 2018 Adria придобива компанията STBE посредством мащабно сливане и изкупуване. С този ход се увеличава акционерния капитал на дружеството и се променя холдинговата структура. Така мажоритарния дял от 54.3% се прехвърля на Стефан Бойлерц, адвокат със седалище в Малта, който е близък партньор на 4K Invest.

Междувременно словенския министър на инфраструктурата Аленка Братошек многократно предупреждава, че продажбата на авиокомпанията на немския фонд е голяма грешка, а словенското правителство е трябвало да осигури стратегически инвеститор от авиационната индустрия, който да осигури проспериращо бъдеще на авиокомпанията.

На 23 септемви служителите на Adria разпространиха емоционално послание, в което обещават, че ще продължават с лицата и имената си да се борят за оцеляването и запазването авторитета на компанията, както и на хляба за семействата си. Те обещават, че направят всичко възможно за възобновяване полетите на Adria, с която се гордеят.

Един от последните полети на 23 септември, между Брюксел и Любляна е изпълнен с позивна Adria Forever (ADR4EVR) по молба на екипажа на самолета.

ADR4EVER

снимки: Adria

Свързани теми

Предишна публикация
Delta взима 797, ако Boeing го пусне на пазара
Следваща публикация
Air Astana получи първия си A321LR
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Air France поглъща Joon

Лоукост брандът имаше трудно начало, „не бе разбран добре от клиентите, служителите, пазарите, инвеститорите”, призна…

Icelandair изкупува лоукоста WOW Air

Icelandair Group обяви, че изкупува исландската нискоразходна авиокомпания WOW Air. Заедно двете авиокомпании ще държат…
Меню