Летище Любляна ще строи слънчева централа

93 прочитания

Летището на словенската столица възнамерява да се захранва със слънчева енергия.

Операторът на международното летище на Любляна – Фрапорт Словения, подписа договор със словенската енергийна компания Resalta за изграждането на фотоволтаична електроцентрала с капацитет от 500 kW, която ще се намира на покрива на основната паркинг сграда на летищния комплекс.

Fraport Slovenija държи 100% от летището в Любляна, след приватизацията му през 2014-а

Електроцентралата трябва да бъде напълно завършена до края на 2021, като ще генерира 500 киловатчаса електричество от възобновяеми източници изцяло за вътрешна консумация от летище Йоже Пучник, което се намира на около 40 км от центъра на Любляна, до градчето Брник.

По този начин електроцентралата ще осигури около 10% от енергийните нужди на летищния комплекс, като ще подобри устойчивостта на компанията и ще намали въглеродните емисии с над 250 тона годишно.

През 2017 започна процесът по разширяване на пътническия терминал на летището, след като преди това бяха обновени пиистата за излитане и кацане и перона. Инвестицията на Фрапорт е за над 200 милиона евро

Словенската енергийна компания Resalta има изпълнени над 260 проекта за електроцентрали от възобновяеми източници за над 180 клиента в Европа и по света.

Свързани теми

Предишна публикация
Разширяването на Хийтроу – кошмарно или гениално?
Следваща публикация
Андора планира международно летище
93 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Adria полита на Superjet

Словенската Adria Airways възнамерява да поръча общо 12 самолета Сухой Суперджет 100, които да заменят…
Меню