Adria полита на Superjet

120 прочитания

Словенската Adria Airways възнамерява да поръча общо 12 самолета Сухой Суперджет 100, които да заменят целия наличен флот от Bombardier CRJ. Доставките на новия за компанията тип могат да започнат още от 2018 година, като сделката се финансира от Руската държавна транспортна лизингова компания (GTLK). Сделката е била финализирана по време на авиосалона в Париж, като Adria ще бъде едва втория превозвач в Западна Европа, който ще приеме във флота си руската машина. Засега с такива самолети разполага ирландското звено на Cityjet, част от конгломерата Air France-KLM.

Така ще изглежда Сухой Суперджет в цветовете на Adria Airways

Така ще изглежда Сухой Суперджет в цветовете на Adria Airways

След приключване на трансакцията, това ще е най-голямата еднократна сделка за словенската авиокомпания, която досега оперира само със CRJ и A319/320. Adria оперира над 40% от полетите си извън Словения, като обслужва около 30 маршрута в трети страни по силата на споразуменията за общоевропейско небе.

Bombardier CRJ-200LR - основен самолет във флота на Adria

Bombardier CRJ-200LR – основен самолет във флота на Adria

В същото време, тази сделка ще означава загуба на важен и стратегически клиент и партньор за Bombardier в Европа, тъй като сервизното звено Adria Tehnika е и регионален оторизиран сервизен център за всички MRO дейности по моделните фамилии на Canadair Regional Jet (CRJ). Словенците са напреднали и в подготовката за приемането на новия самолет, като екипажите стартират приучаването си към новия тип в края на годината. Следката и голяма победа за Сухой и партньорите от италианската Alenia (част от Leonardo), които през 2017 празнуват 10-годишнината от първия полет на Superjet-100.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи A350XWB за Delta и Северна Америка
Следваща публикация
Братислава мисли за спотърите
120 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню