ЕК одобри държавна помощ за Фрапорт България за 2020

147 прочитания
Операторът на морските летища в България Фрапорт Еърпорт Туин Стар мениджмънт бе одобрен от ЕК за държавна помощ от 4,4 милиона евро заради коронакризата.

Компанията ще може да отложи плащането на концесионните такси към бюджета, за да може да разполага с ликвидност на фона на намалелия трафик заради ограниченията в ЕС при Covid-19, съобщи ЕК на 17 август 2020г.

„Публичната подкрепа ще бъде под формата на отлагане на плащането на концесионните такси, дължими от Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД, дружеството, управляващо двете летища, на българското правителство, което притежава инфраструктурата на летищата. Целта на мярката е да се помогне на двете летища да се справят с недостига на ликвидни средства, пред който са изправени поради избухването на коронавируса, като се намалят разходите на летищния оператор“, съобщи Европейската комисия в мейл до медиите.

През лятото на 2020г. Wizzair базира трети самолет на летище Варна и откри целогодишни маршрут до Прага и Виена, а Ryanair поднови полетите от Бургас.

Въпреки това периодично и едностранно променяните правила за пътуващите между различни страни в ЕС затрудняват планирането за туристите и авиокомпаниите, което носи загуби за бизнеса и общностите.

Асоциацията на авиокомпаниите IATA не спира да призовава правителствата в Европа да се координират за вдигане на ограниченията по границите и да намерят алтернатива на правилата за карантина, за да се сложи край на опустошенията в европейската авиация, предизвикани от Covid-19.

Полетите в Европа в последните месеци остават 50% под нивата за същия период на 2019г, въпреки че повечето страни разхлабиха някои ограничения за пътуване.

Свързани теми

Предишна публикация
Шьонефелд става част от новото летище Берлин Бранденбург
Следваща публикация
Летище Франкфурт съкращава 3000-4000 души
147 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus Defence and Space съкращава 2300 души

Военното подразделение на европейския аерокосмически производител започна разговори със синдикатите за планираното преструктуриране на компанията.…

Emirates поръча 50 A350XWB

Airbus и Emirates подписаха договор за покупка на 50 самолета от най-новото поколение широкофюзелажни A350XWB…
Меню