Здравният паспорт на IATA става все по-предпочитан

282 прочитания

Travel Pass стремително се превръща в бъдещето на свободното пътуване - поне до края на пандемията.

В рамките на само няколко дни между 10 и 14 март 2021 авиокомпании от три континента стартираха пилотна програма по прилагането на разработения от Международната асоциация за въздушен транспорт „здравен паспорт“, наречен IATA Travel Pass.

Електронният документ беше разработен, за да облекчи авиокомпаниите, пътниците и туристическата индустрия изобщо, и въведе известен порядък в хаотичните ограничения при пътуване с въздушен транспорт, наложени от отделните държави заради пандемията. Идеята на IATA е да обедини на едно място наличната информация за здравния статус на пътуващите, която да е достъпна за тях и съответните гранични или летищни власти по света чрез електронно приложение.

След спирането на А380 линията Сингапур – Лондон се обслужва от новите А350-900

Първи в партньорската програма се включиха Singapore Airlines още в края на 2020-а, като авиокомпанията стана и първата, която пусна в действие Travel Pass тестово по част от полетите си между Сингапур и Лондон от 10 март 2021.

Qatar Airways е втората в света и първа в Близкия Изток авиокомпания, която ще тества Травъл Пас

На следващия ден в тестовете се включи и Qatar Airways, като първата авиокомпания в програмата от Близкия Изток, която ще прилага информацията от приложението за част от полетите си между Доха и Истанбул. От 14 март приложението ще се използва и от Air New Zealand за полетите между Оклънд и Сидни.

IATA и авиокомпаниите разчитат на партньорство със здравните власти в съответните държави и летищата, за да попълват базата от данни за пътуващите и да проведат пилотната програма.

Според IATA, Travel Pass е единственото засега „глобално стандартизирано решение за валидиране и проверка на всички държавни регулации, свързани с ограниченията за пътуване заради Ковид-19.“ То включва общо четири взаимно-допълващи се модула, създадени на база на „отворен код“, за да постигне следните цели:

  • здравни изисквания: проверка и валидиране на актуални изисквания за тестване и пътуване
  • тестове/ваксинационни центрове: наличие и локация на центрове за тестване и/или ваксинация в точките на заминаване и пристигане
  • Lab App: директно получаване на резултати от тестове и данни за ваксинация и оторизирани лаборатории
  • Travel Pass App: Дигитален паспорт и сертификати за пътуване

Още в края на януари IATA обяви, че разработването на дигиталния паспорт за пътуване и в много напреднала фаза и се готви за пилотното му пускане. Следващите авиокомпаниите, които ще се включат в пилотната програма по прилагането на Travel Pass са Air Baltic – първи в Европа и Malaysia Airlines – още до 20 март.

Ето и всички авиокомпании, които вече са партньори в Travel Pass инициативата:

Кликнете за още информация за инициативата Travel Pass

Свързани теми

Предишна публикация
Southwest пред голяма поръчка за 737 MAX
Следваща публикация
Еърбъс обмисля атака на Боинг с товарен А350
282 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню