Такива ли ще са пътническите кабини след пандемията?

19 прочитания

Докато всички чакат приземените самолети отново да полетят, италианското дизайнерско студио Avio Interiors излезе с концепция за предпазване на пътниците в условия на карантина.

Според италианците, завръщането на пътническата авиация в пост-пандемичния свят ще отнеме повече време, отколкото си представяме сега и това ще наложи преосмисляне на начина, по който летим, така че всички да бъдат в безопасност.

Новата концепция може да е едно от решенията за излизане от неприятните ситуации, в които пътуваме до кашлящи и кихащи пътници на съседните седалки. Разбира се, в случай че изобщо пътуваме скоро.

Първото решение на компанията се казва Glassafe и е общо взето концепция за надграждане на съществуващите седалки в пътническата кабина, с което се ограничава контакта между пътниците, обитаващи един и същи ред в самолета, пишат на уебсайта на компанията /снимката горе/. Общо взето това са прозрачни пластмасови протектори от двете страни на всяка облегалка. Те са изработени от гъвкав материал, така че да се избегнат неприятни инциденти, но все пак да се ограничи максимално контакта между пътниците по въздушно-капков път. Според Avio Interiors така се ограничават шансовете от предаване на вируси и други бактерии.

Janus Seat концепцията, разделяща салона в шахматна конфигурация за увеличена защита от предаване на вируси

Janus Seat концепцията, разделяща салона в шахматна конфигурация за увеличена защита от предаване на вируси

Втората концепция е Janus Seat – двустранни седалки, които позволяват „разделянето на трима пътници с щит от пластмасов материал, който ги изолира напълно един от друг, създавайки обща защитна бариера,“ пишат италианците.  За разлика от Glassafe концепцията, тази конфигурация ще изисква пълна трансформация на съществуващите кабини и нови седалки. Дизайнерите признават, че идеята им е дошла след като са видели бизнесмена Рик Песковиц, който се качи на борда с персонална защитна палатка на мястото си до прозореца в пътнически самолет през февруари 2020, за да се защити от вируса.

Рик Песковиц и неговият "аквариум" за персонална защита на борда

Рик Песковиц и неговият „аквариум“ за персонална защита на борда

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Australia влиза в доброволна администрация
Следваща публикация
От Рим или Милано до Рио за EUR166 двупосочно
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Обир на самолет в Тирана

Трима въоръжени обраха самолета на Austria Airlines преди да излети за Виена от летище Майка…
Меню