Части от Боинг 747 се изсипаха в холандско градче

246 прочитания

Части от експлодирал двигател на товарен Боинг 747-400 нанесоха щети на земята в Холандия

Холандската агенция за авиационна безопасност разследва причините за инцидент от 20 февруари, при който части от двигателя на товарен Боинг 747-400 на Longtail Aviation нанесоха пораженията на земята в южната част на страната.

Части от лопатките на двигателя, събрани от жителите в района на аварията.
На снимката горе: авариралия двигател, чиято гондола е останала невредима

Самолетът е изпълнявал полет LGT5504 от Маастрихт за Ню Йорк, при който минути след излитането претърпява експлозия на един от четирите двигателя, а лопатки и други части от двигателя падат в градчето Меерсен, нанасяйки материални щети.

В туитър се появи и видео на самолета, малко след възникването на аварийната ситуация.

 

Леко пострадала от падащите отломки е и възрастна жена. Няколко автомобила на земята също имат материални щети. Жителите на градчето са събрали голяма част от падналите части.

Няколко автомобила са пострадали от падащите отломки

Пилотите са обявили аварийна ситуация и са минали в зона на изчакване за около 40 минути, преди да предприемат аварийно кацане в Лиеж, Белгия, общо около един час след излитането. Самолетът е успял да се издигне на едва 10 000 фута с три двигателя, преди да се вземе решението за връщане на резервно летище.

Маршрутът и профила на полета на LGT5504

Любопитното е, че самолетът е с двигатели Прат енд Уитни от същата серия PW4000, като при авариралия същия ден самолет Боинг 777 на Юнайтед Еърлайнс в САЩ, за който писахме подробно тук и тук. В този случай двигателите са PW 4056 с по-малка мощност но принципно идентичен дизайн.

Самолетът при този инцидент е 30 годишен Боинг 747-400 с регистрация VQ-BWT.

От Боинг също са поискали участие в разследването.

Авариралата машина с регистрацията си от предишния собственик – China Airlines от Тайван

Longtail Aviation е чартърна авиокомпания регистрирана в Бермуда, която предоставя както карго превози по въздух, така и частни пътувания с флот от бизнес джетове. В товарния флот компанията притежава два Боинг 747-400 + трети конвертиран самолета от типа, който предстои да бъде доставен през 2021. Всички са на лизинг от компания регистрирана в ОАЕ.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството облекчава условията за концесиониране на летище София
Следваща публикация
Qatar ще лети до София с Боинг 787
246 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню