Срив на двата двигателя при излитане на Боинг 737 на S7

671 прочитания

Руски Боинг 737-800 на авиокомпанията S7 е претърпял потенциален срив и в двата двигателя при излитане и набор на височина от летището в град Новосибирск, съобщава airlive.

Машината с регистрация RA-73665 е изпълнявала полет S7-2502 от Новосибирск за летище Домодедово в Москва на 8 декември със 176 пътници и екипаж на борда, когато екипажът декларира аварийна ситуация около 10 минути след излитане. Според очевидци, цитирани от местни медии, малко след излитане от десния двигател на самолета започнали да излизат искри и пламъци, а в кабината се усещали сериозни вибрации. Малко по-късно, тревожният сценарий се повторил и с левия двигател с почти идентични проблеми.

Озарените от пламъците гондоли на механизацията в задната на дясното полукрило на самолета

Последвало рязко снижение на самолета и въпреки аварийната ситуация екипажът успял да стабилизира машината на около 600 фута (200 метра) от земята. След като установили контрол, пилотите се изкачили до около 2000 фута (~610 метра) и поискали незабавно връщане на летището в Новосибирск за аварийно кацане на полоса 07.

Както се вижда на видео, записано от пътническата кабина, искрите в десния двигател са наблюдавани още при набирането на скорост на пистата, последвани от силни вибрации и пламъци. Минути по-късно същото се случило и с левия двигател. Командира на самолета споделил сериозността на ситуацията и съобщил, че временно са били загубени и двата двигателя на Боинга.

 

По-късно авиокомпанията S7 разпространи официално съобщение, в което се казва, че по всяка вероятност става въпрос за срив в работата на турбовентилаторния двигател, при който се стига до неравномерни обороти в работата му и описаните процеси, в следствие на нарушения горивен процес. Допълва се, че екипажът е взел правилно решение да се върне обратно на летището, за да бъде извършен подробен преглед на самолета. Кацането е било извършено в нормални условия и не се е стигнало до задействане на противопожарните системи на борда.

Авиофорум съобщи преди дни за друг подобен инцидент в Русия със запалване на двигател малко след излитане, този път с товарен самолет Ту-204.

Свързани теми

Предишна публикация
Руски Ту-204 с горящ двигател след излитане
Следваща публикация
Евакуация на самолет на Райънеър в Стокхолм
671 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 737-500 изчезна в Индонезия

Пътнически самолет Boeing 737-500 изчезна от радарите, малко след като излетя от индонезийската столица Джакарта.…
Меню