HNA Group фалира. Авиокомпаниите й, засега, не.

106 прочитания

Най-големият превозвач от портфолиото на групата - Hainan Airlines - продължава да лети.

Китайската икономическа групировка HNA Group, която има сериозни активи в авиационния сектор, обяви банкрут. Новината е потвърдена от съобщение на провинциалния съд в провинция Хайнан на 30 януари, в което се казва че компанията влиза в процедура по защита от кредитори, тъй като не може да обслужва дълговете си.

Освен Hainan Airlines, групата контролира още 13 авиокомпании в целия свят с общ флот от над 900 самолета. Засега от основния превозвач Hainan Airlines обявиха, че продължават да оперират по план.

HNA Group е добре позната по света, като един от най-големите китайски инвеститори. В портфолиото й влизат над 2300 компании и по брой и капитализация на обединените й активи тя лесно попада в световния Fortune 100. Световната здравна криза значително забави темповете на инвестиционен растеж и е основна причина за сегашната ситуация.

Към началото на 2021 HNA Group има предполагаеми активи за близо $155 милиарда и дълг от над $78 милиарда. HNA Aviation е едно от най-големите подразделения на групата, на което се падат близо 1/3 от тези активи.

TAP AIr Portugal е сред контролираните от HNA Group големи световни авиокомпании

Сред китайските авиокомпании групата има участие в Tianjin Airlines, Beijing Capital Airlines, Grand China Air и още няколко по-малки превозвача. Отвъд пределите на Китай конгломератът притежава сериозни дялове в Hong Kong Airlines, бразилската Azul, португалската TAP Air Portugal, Comair и Africa World Airlines. Тя притежава водещите дялове в лизинговата компания Avolon, глобалния хендлинг лидер Swissport, Gate Group, както и сериозно участие в Hilton Hotels Group.

За момента не е ясно какви ще са последиците от фалита за авиационните активи на групата, всички от които продължават нормалните си операции.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания забрани директните полети от ОАЕ
Следваща публикация
Flyr: Нова стартъп авиокомпания от Норвегия
106 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

И британската Flybe фалира

Flybe фалира, след като преговорите с правителството за 100 милиона паунда финансова помощ се провалиха,…

Norwegian Air Shuttle банкрутира

Новината за банкрутирането на Norwegian Air беше съобщена първо от италианските профсъюзи, които са научили,…
Меню