HNA Group фалира. Авиокомпаниите й, засега, не.

111 прочитания

Най-големият превозвач от портфолиото на групата - Hainan Airlines - продължава да лети.

Китайската икономическа групировка HNA Group, която има сериозни активи в авиационния сектор, обяви банкрут. Новината е потвърдена от съобщение на провинциалния съд в провинция Хайнан на 30 януари, в което се казва че компанията влиза в процедура по защита от кредитори, тъй като не може да обслужва дълговете си.

Освен Hainan Airlines, групата контролира още 13 авиокомпании в целия свят с общ флот от над 900 самолета. Засега от основния превозвач Hainan Airlines обявиха, че продължават да оперират по план.

HNA Group е добре позната по света, като един от най-големите китайски инвеститори. В портфолиото й влизат над 2300 компании и по брой и капитализация на обединените й активи тя лесно попада в световния Fortune 100. Световната здравна криза значително забави темповете на инвестиционен растеж и е основна причина за сегашната ситуация.

Към началото на 2021 HNA Group има предполагаеми активи за близо $155 милиарда и дълг от над $78 милиарда. HNA Aviation е едно от най-големите подразделения на групата, на което се падат близо 1/3 от тези активи.

TAP AIr Portugal е сред контролираните от HNA Group големи световни авиокомпании

Сред китайските авиокомпании групата има участие в Tianjin Airlines, Beijing Capital Airlines, Grand China Air и още няколко по-малки превозвача. Отвъд пределите на Китай конгломератът притежава сериозни дялове в Hong Kong Airlines, бразилската Azul, португалската TAP Air Portugal, Comair и Africa World Airlines. Тя притежава водещите дялове в лизинговата компания Avolon, глобалния хендлинг лидер Swissport, Gate Group, както и сериозно участие в Hilton Hotels Group.

За момента не е ясно какви ще са последиците от фалита за авиационните активи на групата, всички от които продължават нормалните си операции.

Свързани теми

Предишна публикация
A321neo кацна с носова стойка на колесника на 90 градуса
Следваща публикация
Великобритания забрани директните полети от ОАЕ
111 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

И Monarch Airlines е пред банкрут

Петата по големина авиокомпания във Великобритания, Monarch Airlines е пред колапс, съобщават британски медии и…

Airbus влиза в Air Race Е

Дали след 2г ще викаме въздушното такси по телефона зависи от Airbus и Air Race…
Меню