ЕС предвижда облекчения на правилата за слотовете

22 прочитания

Целта е новите правила да се въведат на 28 март

От края на март ЕС може да въведе временно облекчение на правилата за летищни слотове, които в момента са замразени поради срива в трафика в пандемията, съобщи португалското председателство.

Правилата предвиждат авиокомпаниите да използват най-малко 80% от слотовете си за излитане и кацане, които летищата са им предоставили, иначе ги губят за следващия сезон.

По искане на индустрията в началото на пандемията ЕС удължи замразяването на правилото до 27 март 2021г., за да се избегнат празните полети.

ЕК предложи след това 40% минимално ползване на слотовете, но европейските авиокомпании обявиха цифрата за „нереалистична“ поради кризата.

Европейският съвет смекчи предложението като даде възможност за връщане на 50% от слотовете и задължение да се ползва останалата половина. Това на практика би означавало задължително използване само на една четвърт от слотовете

Португалският министър на инфраструктурата Петро Сантос, чийто страна е ротационен председател на ЕС каза, че „това ще позволи да се намери баланс между конкуренцията в сектора и плавно връщане към нормалния трафик при първав възможност чрез избягване на празни полети“.

Сантос каза, че е уверен в „бързото приемане“ на това предложение, предмет на още преговори между Европейския съвет и Европейския парламент.

Целта е новите правила да се въведат „в началото на летния сезон на 2021г, на 28 март“.

За зимния сезон 2021-2022 и лятото на 2022г ЕК ще може да промени задължението за минимално използване на слотовете между 30% на 70%, съобщава Брюксел.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания забрани директните полети от ОАЕ
Следваща публикация
FlyDubai разширява европейската мрежа
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

А340, А380: пенсиониране

Virgin Atlantic потвърди, че ще приземи останалия си флот от 5 самолета А340, докато Air…

Кой иска Flybe

Flybe преговаря с Virgin Atlantic за евентуална продажба, съобщи на 23 ноември британската регионална авиокомпания,…
Меню