Ще продаде ли Lufthansa LSG Sky Chefs

9 прочитания

Deutsche Lufthansa проучва възможностите да продаде кетъринговата компания LSG Sky Chefs, съобщава Bloomberg, цитирайки неназовани източници. HNA Group Co също продава половината от своя кетъринг Gategroup Holding AG на Temasek Holdings и RRJ Capital. Около половината от глобалния пазар на храна на борда е обявен тази година за продан.

Изненада

Ръстът на цените на петрола предизвикаха силна конкуренция на глобалните пазари и пазарът за допълнителни услуги е силно концентриран. Докато традиционните авиокомпании купуват кетъринга на борда вместо пътниците, за разлика от лоукост превозвачите, които разчитат пленената аудитория да купува сандвичи за по 10 евро, този пазар е много по-малко конкурентен от пазара на самолетни билети.

Риск

Lufthansa се опитва да извлече максимална печалба от основния си бизнес за разлика от филиала на дубайската Emirates, Dnata, която представя двуцифрен ръст.

Рискът за германския гигант е да сгреши на фона на благоприятните прогнози за ръст на авиосектора и да продаде компания, която може да предостави ценна диверсификация на основните операции.

Например Air Canada, която наскоро купи програмата си за лоялност от Aimia за 1,8 милиарда щатски долара.

Пазар за 15 милиарда долара

За продажбата на Sky Chefs тази седмица писа и Wirtschafts Woche. Според него германската авиационна група работи с консултанти и преразглежда бизнеса си. Друга възможност е продажба на акции на партньор.

През юли Lufthansa съобщи на инвеститорите, че съкращаването на разходи и по-високите цени на самолетните билети ще й помогнат да постигне целите си за годината, след като бури и стачки на авиодиспечерите намалиха постъпленията й за второто тримесечие.

Авиокомпанията среща затруднения в пълната интеграция на самолетите, които получи от банкрутиралата Air Berlin, а и цената на петрола й създава тревоги.

Топ играчите в кетъринга на борда

Gate Gourmet, Cathay Pacific Catering, LSG Sky Chefs, Flying Food Group, Dnata, Newrest International Group, SATS Ltd, Emirates Flight Catering са топ играчите на пазара на кетърингови услуги, който стигна 15,5 милиарда щатски долара през 2017. Пазарът се очаква да се разрасне до 18 милиарда през 2021.

Базираната край Франкфурт LSG Sky Chefs е произвела 696 милиона порции храна през 2017 по данни от сайта й. Компанията е основана през 40-те години на 20в от American Airlines и през 2001 се сля с LSG на Lufthansa. Днес тя е втората най-голяма компания за самолетен кетъринг след Gategroup. LSG Sky Chefs произвежда и храна за астронавти.

През септември отвори база за милиони долари в Лагос, Нигерия с капацитет 10 000 порции на ден и 400 работни места.

Пътниците са все по-взискателни и очакват все по-добро качество на борда.

Снимка: Авиофорум

Свързани теми

Предишна публикация
Blue Air откри полети Букурещ-Париж CDG
Следваща публикация
Cobalt спря операции
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Без хамстер на борда

Spirit Airlines накарали пътничка да изхвърли хамстера си в тоалетната на самолета, съобщават американски водещи…

Boeing и Embraer преговарят за сливане

Американският гигант Boeing е в преговори за придобиване на бразилския производител Embraer. Компаниите очакват решението…

Японският Air Force One отвътре

В продължение на над три десетилетия двойка Боинг 747-400 превозват японските министър-председатели и императорското семейство…

Avianca фалира

Една от най-големите латиноамерикански авиокомпании Avianca от Колумбия подаде заявление за защита от кредитори по Член…
Меню