Holiday Europe: нов български чартър с амбиции

977 прочитания

Новата българска чартърна авиокомпания Holiday Europe стартира операции на 24 август с полет от Анталия до Нюрнберг.

Въпреки че официално базата на превозвача е в София, стратегията му за развитие предвижда целогодишни чартърни операции от и до различни точки в Европа, като началото не случайно е дадено именно в Турция. Първият А321-200 на новата авиокомпания, с регистрация LZ-HEA, идва от турската Onur Air, която има значително участие в превозвача и подпомогна неговото създаване. По-голямата част от първоначалния екип на компанията е от фалиралата в началото на годината Bulgarian Eagle – дъщерно дружество на немската Germania, чийто банкрут погълна със себе си българското и швейцарското дружества на превозвача. Сега, бившата Germania Flug, базирана в Цюрих, се прероди в чартърния оператор ChAir, а българското дружество в Holiday Europe.

Главният изпълнителен директор на авиокомпанията Петко Христов заявява сериозни амбиции за нейното бъдещо развитие. На официалния й уебсайт пише, че превозвачът ще увеличи броя на самолетите си до 7 през октомври 2019. Планират се чартърни полети от Европа до над 50 различни летища, главно в Египет, Дубай, Канарските острови и Турция с общ капацитет от 1314 места в края на октомври 2019 и продължаващ растеж през 2020.

Планираната карта на полетите на Holiday Europe до лятото на 2020

Планираната карта на полетите на Holiday Europe до лятото на 2020

Holiday Europe вече има сключено двустранно споразумение с Onur Air за подпомагане на превозвача в поддръжката и обслужването на флота. Българската авиокомпания успя да стъпи на крака толкова бързо именно благодарение на логистичното споразумение с турския превозвач.

Първият А321-200 на Holiday Europe с българска регистрация LZ-HEA.

Първият А321-200 на Holiday Europe с българска регистрация LZ-HEA.

На сайта на авикомпанията не се уточнява кога точно и откъде ще пристигнат останалите й 6 самолета до края на октомври, но в началото на септември листнатите машини са само 1 /една/. По думите на Христов, цитирани на сайта „Базираната в Европа авиокомпания ще превози милиони пътници на база чартърни туристически операции още до края на 2019. Амбицията ни е до 2022 да се превърнем в един от водещите туристически оператори, благодарение на структурата на развитие, която предвижда оперирането единствено със самолети Airbus.“ Като партньори Христов посочва FTI Group, Fischer, TUI Baltics и други туроператори.

Holiday Europe пише, че ще има 7 самолета А321 до края на октомври 2019, което обаче изглежда малко вероятно на този етап

Holiday Europe пише, че ще има 7 самолета А321 до края на октомври 2019, което обаче изглежда малко вероятно на този етап

Holiday Europe е оперативно сертифицирана от българската ГВА с лиценз, отговарящ на всички изисквания на EASA.

Onur Air

Както вече споменахме, турската Онур Еър е основен партньор на новата българска авиокомпания и главна причина за бързото и основаване и стъпване на крака. Onur Air е основана през 1992 и вече има няколко десетилетия опит в летателната експлоатация и поддръжката на самолети. Тя ще продължи да осигурява на българския си партньор екипажи, самолети и техническа поддържка поне в обозримото бъдеще. Основните й бази са в Истанбул, Анталия и Измир, като компанията е втората по големина в страната след Turkish Airlines с над 30 самолета във флота. За разлика от Turkish, Onur предпочита да взима на финансов лизинг самолетите си, след изтичането на който изкупува част от тях.

A321-200 в цветовете на Onur Air

A321-200 в цветовете на Onur Air

Към момента Onur Air разполага с изцяло Airbus формиран флот:

  • 2 броя Airbus A330-300
  • 8 Airbus A330-200
  • 9 Airbus A321-200
  • 9 Airbus A320-200

През натоварения летен сезон Onur Air често взима до 10-15 допълнителни самолета на мокър лизинг от различни превозвачи, особено след подема на летния туризъм в Турция през последните години.

снимки: Holiday Europe & Onur Air

Свързани теми

Предишна публикация
F-16 за България произведени през 2022, доставени 2023 /видео/
Следваща публикация
Bulgaria Air и Condor с нов SPA договор
977 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Emirates поръча 50 A350XWB

Airbus и Emirates подписаха договор за покупка на 50 самолета от най-новото поколение широкофюзелажни A350XWB…

И Turkish полетя с Dreamliner

Турският национален превозвач включи Boeing 787-9 във флота си, след като на 26 май Turkish…
Меню