B737 на Якутия Еърлайнс излезе от пистата в Москва

35 прочитания

Пътнически Боинг 737-700 на руската авиокомпания Якутия Еърлайнс е излязъл от пистата при опит за кацане на летище Внуково в Москва на 25 декември, съобщават руските медии. Самолетът е изпълнявал редовен полет от летище Чулман Нерюнгри /NER/ и е кацал на полоса 24 на летище Внуково /VKO/.

Въпреки че машината е излязла с повече от 20 метра от официалната дължина на пистата за излитане и кацане, самолетът все пак спира на бетонната част на полосата и няма пострадали или материални щети. На борда е имало 109 пътници и 7 души екипаж. Не се е наложило и използването на надуваемите пързалки за напускане на самолета при аварийна ситуация.

Якутия Еърлайнс оперира с 3 самолета Боинг 737-700, 4 – 737-800, 3 турбовитлови – Bombardier Dash 8 и 5 броя Сухой Суперджет

Излизанията от сертифицираната дължина на пистата са най-честите авиационни инциденти при кацане, които се случват обичайно на летища с къси полоси. Писта 24 на Внуково е с дължина 2460м, но за късмет разполага с допълнителна бетонирана зона за спиране в края, където приключва полета и на този самолет.

Якутия Еърлайнс е основана през 2002-а година от якутското подразделение на Аерофлот и в момента е собственост на правителстовото на автономната република Саха в руския Далечен изток, която е интересна с това, че е най-голямото субнационално държавно формирование по територия в света.

Свързани теми

Предишна публикация
Проблеми с двигател на B737 MAX на Air Canada
Следваща публикация
ЕС и Великобритания ще уточнят правилата в авицията до 1г
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Позната ли е MCAS на пилотите

Пилотите не са знаели за MCAS, каза кап. Тилман Габриел, директор на Международната асоциация за…
Меню