ВТБ и Сбербанк ще правят регионална авиокомпания

21 прочитания

Руските банки ВТБ и Сбербанк започнаха работа по създаване на нова регионална авиокомпания, съобщи шефът на ВТБ Андрей Костин, цитиран от РИА Новости. Новата компания може да се стартира от нулата или да бъде развита на базата на една от съществуващите авиокомпании, като Аерофлот вече отказа.

Според Костин инвестицията ще бъде около 1 милиард щатски долара и проектът ще се реализира на базата на публично-частно партньорство.

„Без субсидии регионалните превози ще бъдат губещи”, каза Костин.

Самолетите ще бъдат купени от банките и предоставени на лизинг на оператора. Костин допусна, че за новата компания може да се купят самолети от чужбина, „защото много от нашите летища не отговарят на характеристиките на руските”.

Ведомости съобщи за това на 18 октомври, като се позова на свои източници. Изданието твърди, че бъдещата авиокомпания планира да превозва по 6-10 милиона пътници годишно, с което автоматично ще стане една от най-големите в Русия.

През май президентът Путин поръча увеличение на дела на регионалните превози по вътрешни линии до 50%. Пред септември стана ясно, че за изпълнението на указа на президента Росавиация ще поиска 2,54 милиарда щатски  долара за реконструкция на регионалните летища, съобщава РБК.

Снимка: Авиофорум.

Свързани теми

Предишна публикация
44 нови маршрута от Air France – KLM през зимата
Следваща публикация
Роаси-Шарл де Гол става летище XXL
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню